Jaderného programu se nevzdáme, hřímá Írán na výročí revoluce

Teherán - Írán se podle Hasana Rouháního nevzdá jaderného programu pro mírové účely. Prezident to řekl na oslavách 35. výročí islámské revoluce, která svrhla prozápadně orientovanou monarchii a nastolila současný teokratický režim. V Teheránu a dalších městech slavily statisíce Íránců.

Rouhání v projevu na teheránském náměstí Azadí vyzval ke „spravedlivým a konstruktivním“ rozhovorům s mocnostmi ohledně kontroverzního íránského jaderného programu. Zcela přitom vyloučil ukončení programu s tím, že „cesta na vrchol pokroku a vědy, včetně mírové jaderné technologie, bude pokračovat“. Označil také za iluzi, že by v případě selhání rozhovorů Západ chystal proti Íránu vojenský zásah. Reagoval tak na opakující se prohlášení amerických činitelů, že možnost vojenské intervence nebyla nikdy smetena ze stolu.

Nové íránské vedení je všeobecně otevřenější než to předchozí a dohodlo se loni v listopadu na rozšíření spolupráce s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Ta chce získat lepší přístup k íránským jaderným provozům, aby byla schopna jasně odpovědět na otázku, zda íránské aktivity nemohou sloužit k vývoji atomové bomby. Toto podezření má několik zemí v čele s USA. Jádro se bude řešit i na blížícím se jednání Teheránu s šesticí mocností. Írán už splnil jejich základní požadavek - přestal obohacovat uran na 20 procent. Velmoci mu na oplátku zmírnily sankce. Írán se také zavázal k dalším krokům, Rouhání ale prohlásil, že jeho ústupky nejsou nekonečné.

„Pokud budou spolupracovat, dostane se jim kladné odezvy, pokud ale budou pokračovat v chybných krocích z minulosti, musí vědět, že stojí proti zájmům regionu i proti světovému míru a stabilitě,“ zdůraznil Rouhání před davem lidí, kteří mávali nad hlavami íránskými vlajkami a portréty zakladatele islámské republiky ajatolláha Chomejního a jeho následovníků.

Írán svůj jaderný program nepřeruší (zdroj: ČT24)

Před výročím revoluce Írán vyzkoušel dva druhy nových balistických raket. Íránský ministr obrany Hosejn Dehkán v pondělí prohlásil, že „byla otestována balistická raketa s tříštivou hlavicí“ a dále dvě verze rakety Bína s laserovým naváděním. Všechny zkoušky byly podle ministra úspěšné. Balistický program západní státy znepokojuje skoro stejně jako program jaderný. Írán má už k dispozici rakety s doletem 2000 kilometrů.