Na Spojené státy se žene další sněhová bouře. Postihne jih

Atlanta (USA) – Spojené státy zřejmě čeká další úder sněhové bouře. Po minulých dnech, kdy na rozmary počasí doplatil hlavně severovýchod, tentokrát návaly sněhu postihnou spíš jižní část země. Úřady států od Texasu na západě po Severní Karolínu na východě varovaly řidiče, aby vyjížděli jen v nutném případě. Prezident Barack Obama vyhlásil stav ohrožení ve státě Georgia, kde má bouře způsobit největší škody. Americká letiště kvůli počasí dnes zrušila přes 1 200 letů.

Odhady meteorologů totiž nezní nijak příznivě: na některých místech má během pár hodin napadnout přes 10 centimetrů sněhu a bouře může připravit o proud statisíce lidí. Podle vládní meteorologické agentury NWS může bouře v Georgii dosáhnout dlouho nevídané síly. „Určitě to vypadá, že to může dosáhnout historických rozměrů, zvláště v horizontu posledních deseti až dvaceti let,“ řekl podle stanice CNN meteorolog NWS John Deese.

Úřady v Georgii nechtějí varování podcenit zvláště kvůli kritice, které se dočkaly za pomalou reakci na sněhovou bouři z konce ledna, kdy nasněžilo okolo sedmi centimetrů a hlavní město Atlanta zcela zkolabovalo. 

Řezníček: Meteorologové varují před bouří historických rozměrů (zdroj: ČT24)

Veškerá dostupná technika proto nyní již vyrazila do ulic a sype je solí, veřejné školy jsou zavřené a úřady doporučují lidem, aby zůstali doma. Některé silnice na severu Georgie jsou již neprůjezdné po prvním dnešním sněžení, které zasáhlo tento stát na jihovýchodě USA ráno. 

V sousední Alabamě dnes pokrylo chodníky a vozovky až 13 centimetrů sněhu a některé silnice byly proto uzavřeny. Kvůli zledovatělému povrchu došlo k desítkám dopravních nehod. Smrtelné následky měla havárie v texaském Dallasu, kde v noci na dnešek zemřel hasič, do kterého během zásahu u nehody na namrzlé silnici narazilo jiné auto.

Vydáno pod