Slzy štěstí a dojetí: Salvadorský trosečník je zase doma

San Salvador - Oholený, ostříhaný a dojatý. Tak přistál zpátky v rodném Salvadoru asi nejznámější občan této země – 37letý trosečník José Salvador Alvarenga, který jako bájný Odysseus bloudil rok Tichým oceánem, než před týdnem doplul na Marshallovy ostrovy. V salvadorské metropoli ho přivítali novináři, politici i rodina. Dojatý muž na kolečkovém křesle před stohlavým davem jen prohlásil, že těžko hledá slova, a rozplakal se.

Alvarenga je na kolečkové křeslo odkázán v důsledku dlouhodobého vyčerpání organismu. Na letišti jej přivítal salvadorský ministr zahraničí Jaime Miranda.

Alvarenga pochází ze Salvadoru a 15 let pracoval jako rybář v Mexiku. Jednadvacátého prosince 2012 prý vyplul se svým patnáctiletým kolegou na jednodenní lov, po poruše motoru je ale bouře odnesla na širé moře. Po čtyřech měsících bloudění po Tichém oceánu chlapec zemřel hladem a žízní, protože odmítal dál se živit syrovým masem ptáků, ryb a želv. Alvarengovu sedmimetrovou oprýskanou loď vyplavilo moře po 10 tisíc kilometrů dlouhé cestě na atol Ebon, který je součástí Marshallových ostrovů. Alvarengovu verzi příběhu ale někteří experti zpochybňují.

Trosečníka nyní čekají další lékařská vyšetření, klid ale nebude mít ani potom. Mexické úřady chtějí totiž prověřit jeho verzi příběhu a také zjistit, jak skutečně zemřel chlapec, který se s ním na člunu plavil.

Trosečník se vrátil domů (zdroj: ČT24)