Starosta New Orleans si na Katrině namastil kapsu

New Orleans - Bývalý starosta New Orleans Ray Nagin byl shledán vinným z úplatkářství, praní špinavých peněz, podvodů a podání falešného daňového přiznání. Nagin proslul svými zoufalými prosbami o pomoc během hurikánu Katrina. Všechna jeho obvinění souvisela právě s řešením následků ničivého hurikánu. Exstarostovi hrozí více než dvacet let za mřížemi.

Nagin je podle porotců vinen ve 20 z celkem 21 bodů obžaloby. Rozsudek bude vynesen později. Nagin ale veškerá nařčení odmítá. Nyní sedmapadesátiletý demokrat byl do vedení radnice v New Orleans poprvé zvolen v roce 2002. Další mandát získal v roce 2006 a jako starosta skončil o čtyři roky později.

Policie ho začala stíhat po prošetření městských zakázek, které radnice zadávala v letech po úderu hurikánu Katrina.

Podle prokuratury se Nagin při jednání s dodavateli dopouštěl uplácení a podvodů a sám přijímal úplatky. U soudu například zaznělo, že tehdejší starosta získal na nelegálních provizích více než půl milionu dolarů. Dodavatelé se mu podle obžaloby revanšovali třeba i tím, že mu zaplatili dovolenou na Jamaice.

Následky hurikánu Katrina
Zdroj: Hutchison/ČTK/Eye Ubiquitous

Z vyšetřování Sněmovny reprezentantů už dříve vyplynulo, že reakce na hurikán byla fiaskem na všech úrovních. Kritiku si vyslechl i tehdejší americký prezident George Bush za to, že příliš pozdě rozpoznal závažnost situace a otálel s uvolněním pomoci.

V roce 2009 americký soud rozhodl, že záplavy v New Orleans částečně zavinilo kvůli nedbalosti při údržbě důležitého navigačního kanálu americké ženijní vojsko. Bylo to vůbec poprvé, co soud přiřkl federální vládě přímou odpovědnost za záplavy.

Úder Katriny byl devastující

Hurikán Katrina způsobil 29. srpna 2005 obrovské škody na jihu Spojených států. Rychlost větru dosahovala na moři až 280 km/h, na pevnině kolem 250 km/h. Již 27. srpna začala nepovinná evakuace New Orleansu. Asi 80 procent obyvatel tak New Orleans opustilo před bouří.

U města se protrhly ochranné hráze a zcela ho zaplavila voda z oceánu a blízkého jezera Pontchartrain. Počet obětí Katriny se odhaduje asi na 1 800. Z ekonomického hlediska jde patrně o vůbec největší katastrofu způsobenou atlantickým hurikánem.