Sněhová bouře se z pobřeží USA přesunula do Kanady

Ottawa/Washington - Silné sněžení, které v posledních dnech sužovalo východní pobřeží Spojených států, se v noci na dnešek přesunulo do Kanady. V oblasti mezi provinciemi Quebec a Nový Foundland by podle meteorologů mělo napadnout až 60 centimetrů sněhu, uzavřeny jsou už některé důležité silnice. V sousedních Spojených státech zůstávají bez proudu stále statisíce domácností.

Už během pátku se bouřková fronta přesunula ze severovýchodních států USA do Kanady. Vítr na východě země dosahoval rychlosti téměř 100 kilometrů v hodině, v okolí města Quebec jen během pátečního večera napadlo už přes 30 centimetrů sněhu a sněžení pokračovalo i v noci na dnešek. Kvůli sněžení a silnému větru byl uzavřen dvousetkilometrový úsek transkanadské dálnice. Kanadští meteorologové vydali pro oblasti východního pobřeží země varování před přívalem sněhu i na dnešek a na neděli.

Stovky tisíc domácností zůstaly bez proudu

Ve Spojených státech zůstávalo podle tamních médií bez elektřiny v důsledku ledových bouří v pátek večer přes 450 tisíc domácností. V severních oblastech USA napadlo skoro 70 centimetrů, silničářům se však zvolna dařilo zprovoznit většinu důležitých komunikací. I na většině terminálů amerických letišť, která zrušila na 1 700 letů, se během pátku podařilo dostat situaci pod kontrolu.

Na dnešek očekávají meteorologové na východním pobřeží USA dalších přibližně sedm centimetrů sněhu. V souvislosti se zimním počasím zemřelo tento týden na jihu a východě Spojených států nejméně 25 lidí, většinou při dopravních nehodách na zasněžených a zledovatělých silnicích. Agentura AP uvedla, že během této zimy se v USA očekává rekordní nadílka sněhu. Města jako Washington, Detroit, Boston, Chicago, New York a St. Louis už teď zaznamenala dvakrát až třikrát větší přívaly sněhu, než je v tomto období zimy obvyklé.