Itálie hledá premiéra

Řím – Italský prezident Giorgio Napolitano včera do pozdních večerních hodin hovořil s představiteli politických stran o tom, kdo sestaví nový kabinet. Vládní krizi vyvolala páteční demise dosavadního premiéra Enrica Letty. Dosavadní koalice chce vládnout dál. Nová centristická pravice je ochotná spolupracovat s Demokratickou stranou. V nové koaliční smlouvě bude požadovat, aby se země nevychýlila doleva a aby vláda přijala další protikrizová opatření. Demokratická strana má už na křeslo premiéra připraveného svého nového kandidáta. Enrica Lettu by mohl vystřídat jeho rival a předseda strany Matteo Renzi.

Prezident Napolitano, který v sobotu absolvoval maraton patnácti schůzek, zatím ani nenaznačil, jaké by mohly být jeho další kroky. „Byl to zajímavý a bohatý den. Obdržel jsem mnoho návrhů na to, koho mám pověřit sestavením vlády,“ řekl po včerejším jednání.

Mezi stranickými představiteli, které prezident přijal, nechyběl ani Silvio Berlusconi. Bývalý italský premiér kvůli aféře s daňovými úniky loni přišel o senátorský mandát. Navíc se v současné době brání obvinění, že se pokusil podplatit jednoho ze senátorů, aby opustil řady vládnoucí koalice. „Pokud jde o Evropu, žádáme, aby vláda zaujala pevný postoj. Aby se Evropa vzdala úsporných opatření a místo toho se vydala cestou růstu a rozvoje,“ řekl Berlusconi po schůzce.

Demokratická strana: I netradiční výměna může Itálii pomoci

Matteo Renzi tvrdí, že úkolem jeho vlády bude vyvést zemi z krize. Otázkou ale je, jakým způsobem toho dosáhne. Bude mít stejnou vládu, ale také stejnou podporu v parlamentu. Levicové strany totiž vládu v současném složení nikdy podporovat nebudou, protože jsou v ní lidé z bývalé Berlusconiho strany. Opoziční strany Liga severu a Hnutí pěti hvězd už oznámily, že se rozhovorů s prezidentem neúčastní. „Je to sázka, jestli se mu zemi z krize vyvést podaří, nebo ne,“ myslí si sociální antropolog z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Giuseppe Maiello.

Demokraté v to ale věří. „Musíme lidem vysvětlit, že to děláme v rámci zájmu naší země. Musíme přidat a prosadit reformy, které tolik potřebujeme. Je to těžký krok, který probíhá takto netradičně, ale jsem si jistý, že naší zemi pomůže,“ prohlásil představitel Demokratické strany Emanuele Fiano.

Matteo Renzi
Zdroj: Remo Casilli/Reuters

Dosavadní premiér Enrico Letta po deseti měsících v čele vlády v pátek podal demisi. Tu si vynutilo vedení jeho Demokratické strany. Lettovým spolustraníkům vadilo především příliš pomalé tempo ekonomických reforem.

Italskou vládu nyní tvoří PD a strana Nová centristická pravice (NCD), která vznikla teprve nedávno po rozdělení pravicového Lidu svobody expremiéra Silvia Berlusconiho. Její šéf Angelino Alfano podporu případného nového kabinetu nevyloučil, vše bude podle něj záležet na jejím programu.