Venku ze starého dolu u Johannesburgu je zatím 12 z 200 horníků

Benoni – V domněle opuštěném zlatém dole na východním předměstí jihoafrického Johannesburgu uvázlo na 200 lidí. Jsou to tzv. ilegální horníci, kteří uvnitř uvázli, když se zhroutil přístupový tunel do šachty, který sami vykopali. Záchranáři během dne vyprostili dvanáct lidí, potom záchrannou operaci přerušili kvůli tmě. Ostatní nelegální horníci uvnitř zůstávají zřejmě především proto, že se bojí zatčení.

V dole v Benoni na východním okraji Johannesburgu se oficiálně zlato netěží, navštěvují ho ale tzv. nelegální horníci, kteří se snaží vzácný kov dobýt na vlastní pěst. Teď se ale nemohou dostat ven, uvnitř je uvěznil zával kamení. Werner Vermaak ze záchranné služby ER24 uvedl, že policejní hlídka, která ráno procházela oblastí, uslyšela z podzemí volání o pomoc. Záchranáři se nejprve spojili se skupinou asi 30 horníků uvězněných spadlými kameny ve starém dole v Benoni. „Řekli nám, že hlouběji uvázlo kolem 200 dalších,“ doplnil Vermaak.

Brzy začala záchranná akce. Na místo přijel jeřáb, který nadzvedl jednu z betonových desek, jež zabezpečovaly hlavní vchod do šachty. Nelegální horníci se dovnitř dostali jinudy. „Vykopali tunel hned vedle vstupu do šachty a ten za nimi spadl,“ popsal Grant Stuart, mluvčí společnosti Gold One, které důl patří. Úzkou mezerou, již se podařilo u vstupu do šachty vytvořit, nakonec opustilo důl dvanáct lidí. Zdravotníci všechny ošetřili, potom je předali policii. Právě kvůli obavám ze zatčení zřejmě uvnitř zůstávají další nelegální horníci. Po nich ale budou záchranáři pátrat až v pondělí. U dolu zůstávají hlídači a policisté, kteří se chystají chytit každého, kdo by se chtěl proplížit ven.

Martin Mikule o záchraně ilegálních horníků (zdroj: ČT24)

Nelegální těžba v opuštěných dolech není v Jihoafrické republice neobvyklá. Podle šest let staré studie takto každý rok zmizí nerostné zdroje v hodnotě půl miliardy dolarů. V ilegálních dolech ovšem jsou časté vážné i smrtelné úrazy, dochází také ke rvačkám skupin horníků. Oblast, kde se stalo poslední neštěstí, byla podle Wernera Vermaaka přístupná. „Je to opuštěná šachta na veřejně přístupném místě,“ charakterizoval lokalitu. Jihoafrická SABC upozornila, že v okolí Johannesburgu došlo v poslední době k několika obdobným incidentům, nikoli však s takovým počtem lidí uvězněných pod zemí. V lednu uvázlo v dole západně od metropole 40 ilegálních horníků, loni v červenci zahynulo sedm ilegálních horníků a dvanáct dalších utrpělo zranění po závalu v oblasti Brakpan jen několik kilometrů jižně od Benoni.