Pravidlo „Neptej se a mlč“ končí. Gayové můžou do armády

Washington - Americká armáda oficiálně po 17 letech začala přijímat brance, kteří se otevřeně přiznávají k homosexualitě. Takzvané pravidlo Neptej se a mlč, které je nutilo sexuální orientaci skrývat, zrušil federální soud minulý týden. Teď soud zamítl i odvolání. Proti tomu se ale ozvala vláda, chce totiž pro zrušení pravidla vytvořit speciální zákon.

Pro veterána Daniela Choie je konec pravidla Neptej se a mlč úlevou i novou příležitostí. Daniel si odsloužil dva roky v Iráku. Přesto dostal výpověď poté, co se otevřeně prohlásil za homosexuála. Nepomohlo více než 160 tisíc podpisů na jeho podporu ani demonstrace, při které se připoutal k plotu Bílého domu. Teď ale soud rozhodl, že ho armáda musí vzít zpátky, stejně jako tisíce dalších homosexuálů.

Na newyorském Times Square se teď chce dát Daniel znovu naverbovat. "Řekl jsem náborářům, že mě armáda propustila podle pravidla Neptej se a mlč. Řekl jsem jim, že jsem gay a že chci poctivě a čestně sloužit. Žádost přijali, rozhodnout by měli do zítřka," oznámil Daniel Choi.

Přiznaná homosexualita nesmí být podle soudu odteď důvodem odmítnutí ke vstupu do armády. Ani pro propuštění. Končí tak praxe, o jejíž zrušení homosexuálové a lesbičky bojují už roky. „Proč bychom nemohli mít homosexuály v armádě? Slouží v ní ženy, tak proč ne i gayové? Bylo hloupé je vyhodit a teď jim dovolit, aby do armády znovu vstoupili,“ myslí si obyvatel New Yorku Dardan Parllaku.

Od 2. světové války považovala americká armáda homosexualitu za psychickou chorobu a důvod k propuštění. Teprve prezident Clinton se zavázal, že to změní. Slib ale splnil jen napůl. V roce 93 vzniklo kompromisní pravidlo Neptej se a mlč. Homosexuálové a lesbičky směli zůstat v armádě, o své orientaci ale nesměli mluvit.

Kalifornský soud teď označil toto pravidlo za protiústavní, armáda proto začala homosexuály do armády přijímat. Gayové ale ještě nemají úplně vyhráno. Vláda se totiž chce proti rozhodnutí soudu odvolat, a to i přesto, že prezident Obama usiluje u zrušení pravidla Neptej se a mlč. Chce toho ale dosáhnout vydáním zvláštního zákona, a ne v soudním sporu. Zástupci vlády proto vyzvali kalifornskou soudkyni, aby pozastavila účinnost svého příkazu. Obávali se totiž, že by okamžité odstranění zásady mohlo ohrozit fungování jednotek nasazených v bojových operacích. 

Proti úplnému otevření armády homosexuálům se postavili i opoziční republikáni. Už v září zablokovaly jejich obstrukce v Senátu zrušení pravidla Neptej se a mlč. Stejnou taktiku chtějí republikáni použít i v budoucnosti.

Podle neoficiálních statistik uniformy kvůli své sexuální orientaci svléklo od roku 1993 na 13 000 vojáků. Zrušení pravidla Neptej se a mlč bylo i jedním z předvolebních taháků Baracka Obamy v roce 2008. A stalo se jím znovu teď před listopadovými volbami do Kongresu. Obamovi demokraté ztrácejí a změna armádní politiky vůči homosexuálům mu může přinést hlasy početné gay komunity.