Včerejší výbuch autobusu na Sinaji byl terorismus, tvrdí Soul

Káhira - Nedělní incident, při němž na Sinajském poloostrově zemřeli tři jihokorejští občané a jeden Egypťan, považuje Jižní Korea za teroristický útok. Vláda v Soulu proto vyzvala Jihokorejce, aby opustili přímořské oblasti Sinaje. Korejský šéf diplomacie požádal svého egyptského kolegu, aby egyptské úřady útok na autobus co nejdříve vyšetřily. Egyptské ministerstvo vnitra se kloní k tomu, že atentát spáchal sebevražedný útočník, k útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

V autobuse jelo 31 členů jihokorejské presbyteriánské církve, dva jihokorejští průvodci, egyptský řidič a místní průvodce. Mnozí z turistů si podle tiskového oddělení jihokorejského ministerstva zahraničí na cestu, která měla být poutí po biblických místech, šetřili mnoho let. Mezi mrtvými je jeden z věřících, dva jihokorejští průvodci a egyptský řidič. Čtrnáct Jihokorejců utrpělo zranění.

V nemocnici v Tabě dnes zraněné navštívili členové egyptské vlády. Ministryně zdravotnictví Maha Rabátová uvedla, že její úřad je připraven obětem pomoci a že je třeba získat pro ně pomoc včetně dárcovské krve z dalších nemocnic.

Egyptský ministr cestovního ruchu Hišám Zaazú a jihokorejský velvyslanec v Egyptě Lim Wan Shun
Zdroj: Reuters/Stringer

Podle jihokorejského velvyslance v Egyptě útok spáchal nejspíš sebevražedný atentátník. „Egypťan ve věku kolem 20 let rychle nastoupil do autobusu a odpálil bombu. Je to zřejmě akce sebevražedného teroristy,“ konstatoval.

K témuž názoru se kloní egyptští policisté, kteří si prohlédli záběry bezpečnostních kamer. „První záběry ukazují, jak několik turistů vystoupilo, aby si vzali zavazadla. K autobusu se přiblížil muž, a když byl na třetím schodě autobusu, ozval se výbuch,“ sdělil mluvčí ministerstva vnitra.

Věřící vyrazili z Jižní Koreje minulý týden v pondělí. Z Egypta měli namířeno do Izraele a dále do Turecka. Cesta měla trvat dva týdny. V neděli autobus směřoval z kláštera svaté Kateřiny do Taby u izraelské hranice. Svědci viděli, že na autobus nějaký muž hodil zvenčí nálož.

Jde o první útok na turisty na Sinaji od loňského svržení prezidenta Muhammada Mursího. Za jeho vlády na Sinaji začaly působit skupiny radikálních islamistů, avšak zaměřovaly se hlavně na policisty a vojáky. Analytici spekulují, zda je incident znamením změny strategie islamistů, z nichž mnozí se hlásí k teroristické síti al-Káida, a zda se nyní tyto skupiny zaměří i na civilisty.

Boj proti islamistickému povstání ale nebude pro Egypt jednoduchý. Armáda, která de facto zemi ovládá, se soustředí především na vleklou politickou a hospodářskou krizi. A proti malým jednotkám teroristů navíc není dobře vyškolená.

Jakub Szántó o útoku v Egyptě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod