CIA: Sedm agentů zemřelo kvůli naší chybě

New York - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) v úterý přiznala nedostatky a chyby, které umožnily údajnému informátorovi vstoupit loni 30. prosince na americkou základnu v Afghánistánu a vyhodit se do vzduchu. Při sebevražedném útoku tehdy zahynulo sedm členů CIA a šest jejich kolegů utrpělo zranění.

V interní zprávě CIA za chyby označila to, že nereagovala na varování jordánských výzvědných služeb ohledně útočníka, který byl dvojím agentem, nebo nepřijala bezpečnostní opatření, jež mohla předejít druhému nejhoršímu útoku v dějinách agentury.

Sebevražedný atentátník oklamal CIA a přesvědčil její agenty, že může být užitečný v boji proti al-Káidě. Byl pozván na dobře opevněnou základnu v provincii Chóst na jihozápadě Afghánistánu poblíž hranic s Pákistánem. „Tvrdil, že má přístup do extremistických kruhů, a kdyby jednal v dobré víře, mohl být potenciálně velmi produktivní,“ řekl ředitel CIA Leon Panetta. „Ale vůbec se nevzdal svých teroristických kořenů. Byl to de facto brutální zabiják.“

Agenti byli varováni

Panetta poukázal na chyby CIA odhalené při vyšetřování, agenti CIA hlavně atentátníka pořádně neprohledali. Byly tam zásadní chyby v bezpečnostních opatřeních a selhání v komunikaci. Jednou z největších chyb podle CIA bylo to, že její důstojník v Jordánsku nebral v potaz varování jordánských tajných služeb, které upozorňovaly na spojení atentátníka s al-Káidou.

Okamžitě po atentátu Panetta hájil CIA před obviněním z hrubého porušení bezpečnosti. List The Washington Post v lednu napsal, že útočník odpálil výbušniny těsně před tím, než ho strážci začali prohledávat.

Panetta řekl, že chyby nastaly kvůli nedostatkům v různých složkách agentury, včetně komunikace, dokumentace i manažerského dohledu. Není podle něho možné určit odpovědnost jednotlivce nebo nějaké skupiny.

Vydáno pod