Příprava na prezidentské volby? Egyptská vláda rezignovala

Káhira - Egyptská vláda se dnes rozhodla rezignovat. Oznámil to v přímém televizním přenosu egyptský premiér Házim Bibláví. Důvody tohoto kroku neupřesnil. Oživil nicméně spekulace o tom, že dosavadní ministr obrany a šéf armády Abdal Fattáh Sísí si tímto krokem uvolňuje ruce pro očekávanou kandidaturu v prezidentské volbě, která by se měla pravděpodobně konat už v dubnu.

„Vláda dnes přijala rozhodnutí nabídnout svou rezignaci prezidentovi republiky,“ prohlásil Bibláví. Egyptský deník Al-Ahrám s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že kabinet usnesení přijal po pouhých 15 minutách jednání. Ministři zůstanou v úřadu do doby, než prozatimní prezident Adlí Mansúr jmenuje nové.

Bibláví už počátkem února podle místního tisku hovořil o chystaných vládních změnách. Za hlavní přitom byl považován odchod nejmocnějšího muže v zemi, šéfa armády Abdala Fattáha Sísího, z čela ministerstva obrany. Sísí hodlá kandidovat v prezidentských volbách a musí se proto vládní funkce vzdát. Bibláví nicméně v televizním projevu důvod demise vlády neuvedl. Může za ní být i rostoucí nespokojenost s kabinetem a jeho slabým ekonomickým výkonem.

Házim Bibláví:

„Vláda se rozhodla předat prezidentovi republiky svou demisi. Je to fér vůči kabinetu, mně samotnému a lidem, že nedávám tuto informaci ihned hlavě státu, ale že ji oznamuji veřejně. Během posledních šesti nebo sedmi měsíců nesl kabinet na svých bedrech velkou odpovědnost a plnil svou práci naprosto citlivě, odpovědně a oddaně.“

Sísí se těší mezi Egypťany velké popularitě, i když je spjat s režimem někdejšího prezidenta Husního Mubaraka, kdy byl velitelem letectva. Jeho stoupenci v něm spatřují rozhodného člověka schopného stabilizovat rozdělenou zemi. Předpokládá se, že prezidentskou volbu by Sísí s výraznou převahou vyhrál.

Abdal Fatah Sísí
Zdroj: ČTK/AP/Jim Watson, Pool, File

Bibláví se stal premiérem loni v polovině července, necelé dva týdny poté, co právě Sísí sesadil islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Ten nyní společně se svým hnutím Muslimské bratrstvo čelí sérii obžalob.

Soud s Mursím byl odročen

Soud s Mursím v kauze hromadného útěku z věznice v roce 2011 byl dnes odročen. Důvodem je žádost obhajoby o výměnu soudců, které viní z podjatosti. Nyní musí jiný soud rozhodnout, zda je požadavek oprávněný.

Nynější případ se týká hromadného útěku z vězení během povstání proti bývalému prezidentovi Husnímu Mubarakovi počátkem roku 2011. Aktivisté islamistického Muslimského bratrstva, palestinského Hamasu a libanonského Hizballáhu tehdy v prvních dnech revolty zaútočili na věznice a policejní stanoviště a pomohli na svobodu tisícům vězněných souvěrců. Zabili přitom řadu policistů. Spolu s Mursím jsou na seznamu 130 obžalovaných i předáci bratrstva a členové radikálních hnutí Hamas a Hizballáh. Řada obžalovaných je souzena v nepřítomnosti.

Od neděle pokračuje také proces s Mursím a dalšími 35 lidmi za údajnou špionáž a za přípravu teroristických útoků. Prokuratura Mursího nejnověji obvinila z toho, že předával státní tajemství elitním složkám íránských ozbrojených sil, takzvaným Strážcům revoluce. Už předtím byl obviněn z téhož ve prospěch radikálního palestinského hnutí Hamas nebo libanonské organizace Hizballáh.