Silné zemětřesení zasáhlo Nový Zéland, žádní zranění

Wellington - Silné zemětřesení dnes znovu po dvou měsících zasáhlo novozélandské město Christchurch. Otřesy o síle pěti stupňů Richterovy stupnice vyhnaly obyvatele do ulic, oznámila agentura AP. Podle dostupných informací nikdo nebyl zraněn. Otřes pouze způsobil přerušení dodávek elektřiny a telefonních linek v několika částech města. Třásly se celé budovy a předměty padaly z polic.

Ohnisko dnešního zemětřesení bylo lokalizováno asi deset kilometrů jihozápadně od Christchurche v hloubce pouhých devět kilometrů. Zdravotnické zdroje uvedly, že nebyli hlášeni žádní zranění, úřady registrovaly jen několik telefonátů panikařících obyvatel.

Policie preventivně evakuovala obchodní centrum na předměstí poté, co se objevily zprávy o několika propadlých střechách. Lidé křičeli, zachvátil je strach, propukala hysterie, uvedla jedna ze zaměstnankyň v centru.

Na 300 pracovníků bylo evakuováno i ze staveniště na mezinárodním letišti. Samotné letiště bylo nakrátko uzavřeno, aby odborníci mohli prozkoumat přistávací dráhy kvůli případným trhlinám.

Je to již druhé silné zemětřesení v oblasti Christchurche během necelých dvou měsíců. Začátkem září otřesy o síle kolem sedmi stupňů způsobily především rozsáhlé materiální škody - asi 50 000 domů potřebuje větší opravy, kolem 1 200 domů bude muset být strženo a postaveno znovu. Zemřel i jeden člověk a několik utrpělo zranění.

Christchurch je druhé největší novozélandské město s 342 tisíci obyvateli. Leží na východním pobřeží Jižního ostrova. Souostroví leží v oblasti, kde se stýkají dvě tektonické desky. Zemi každoročně zasáhne asi 14 tisíc zemětřesení, avšak pouze 150 z nich zdejší lidé pocítí. A necelá desítka způsobí nějaké škody.

Následky zemětřesení na Novém Zélandu
Zdroj: ČT24