Za pokus o útok na newyorskou synagogu byli čtyři muži shledáni vinnými

New York - Porota federálního soudu na Manhattanu včera shledala vinnou čtveřici mužů obžalovaných z příprav útoků na synagogy v New Yorku a na americká vojenská letadla. Porotci se o verdiktu, proti němuž se obhajoba pravděpodobně odvolá, radili více než týden. Na úmysl mužů zničit synagogu se přišlo díky práci informátora FBI. Teroristům nyní hrozí doživotní vězení.

„Tuzemský terorismus je vážnou hrozbou a dnešní uznání viny stvrzuje naše odhodlání dělat vše, co můžeme, abychom před ním bránili,“ prohlásil po oznámení rozsudku manhattanský státní zástupce Preet Bharara. Hlavní obžalovaný James Cromitie byl obviněn z toho, že s placeným informátorem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), kterého potkal v mešitě v severní části New Yorku, spřádal teroristické plány.

Cromitie také naverboval tři další obžalované - Laguerrea Payena, Ontaa Williamse a Davida Williamse. Informátor FBI, který muže přesvědčil, že je teroristou, při plánování útoků pořídil stovky hodin záznamů, které soud během osmitýdenního procesu vyslechl. Obhajoba se své klienty hlásící se k islámu snažila bránit tvrzením, že na ně vláda nalíčila past a že hlavní podíl na organizaci měl placený informátor.

Tato argumentace však nepřesvědčila porotu, která dva muže shledala vinnými v sedmi a dva ve všech osmi bodech obžaloby, včetně spiknutí s cílem použít zbraně hromadného ničení a spiknutí s cílem získat a použít protiletadlové střely. Vůdce skupiny Cromitie, který se chtěl přidat k džihádu, byl prý motivován zejména antisemitismem.

FBI muže ve věku mezi 29 a 44 lety zatkla v květnu 2009, když u jedné ze synagog v newyorském Bronxu zaparkovali auta, o kterých se domnívali, že v nich jsou výbušniny. Později se čtveřice chystala pomocí raket země-vzduch sestřelit letadla americké armády poblíž základny v Newburghu ve státě New York.

Agenti FBI zatýkají muže, kteří údajně plánovali teroristické útoky na území Spojených států.
Zdroj: ČT24