Janukovyč nesplnil slib, tak se nesmí divit, oprášil Zeman ruštinu

Brusel - Na společnou konferenci českého prezidenta Miloše Zeman se šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem proniklo také téma situace na Ukrajině. Po emotivním projevu představitelky ukrajinské aktivistky Natalie Vitrienková Zeman spontánně zareagoval v ruštině. „Setkal jsem se s prezidentem Janukovyčem. On slíbil, že podepíše asociační dohodu ve Vilniusu. A sliby se mají plnit, pokud nesplníte svůj slib, tak se nemůžete divit, že na to demonstrující reagují,“ řekl Zeman.

Zeman: Janukovyč nesplnil slib, tak se nesmí divit (zdroj: ČT24)

„Představitelé Euromajdanu začali pronásledovat mě i představitele mojí strany,“ řekla Vitrienková, která představitele Euromajdanu označila za neonacisty. Uvedla také, že politické strany na Ukrajině musí čelit útokům na své kanceláře. „Zástupci parlamentu jsou nemilosrdně biti. Jsou nuceni, aby naplnili požadavky teroristů a neonacistů z Euromajdanu,“ uvedla politička.

Schulz se snažil několikrát její politický proslov zastavit s tím, že setkání je určené novinářům, a nikoli politikům. „EU bude jednat s každým proto, aby došlo k mírovému, udržitelnému a demokratickému vývoji na Ukrajině,“ reagoval nakonec Schulz, který byl viditelně rozladěn jak politickými vyjádřeními Vitrienková, tak i reakcí Zemana v ruštině. „Vy, pane prezidente, neodpovídejte rusky, protože my tomu nerozumíme,“ řekl Schulz na adresu českého prezidenta.

Následně se k tématu ještě vyjádřil i český prezident - tentokrát v angličtině - s tím, že na obou stranách konfliktu na Ukrajině jsou „nejen demonstranti, ale i radikálové“. Jak dodal, nemůže vyloučit, že se tam pohybují i lidé, kteří se otevřeně hlásí k neonacistickým myšlenkám. „Nemyslím si ale, že tito lidé převáží,“ uvedl Zeman.

Janukovyč byl o víkendu sesazen na základě rozhodnutí ukrajinského parlamentu a po zhruba třech měsících protivládních demonstrací. Ukrajinské úřady na exprezidenta vydaly zatykač a ukrajinští poslanci ho chtějí postavit před mezinárodní soud kvůli násilným úmrtím mnoha demonstrantů.

UKRAJINSKÁ KRIZE NA WEBU ČT24.CZ:

Ruští vojáci se šikují na Krymu ZDE

Čokoládový král prezidentem? ZDE

Jednotky Berkut skončily ZDE

Janukovyčův plán: Postřílet demonstranty ZDE

Janukovyč se má zodpovídat před tribunálem ZDE

Dopad ukrajinské krize na české podniky ZDE

Horizont 24: Jak EU pomáhá Ukrajině (zdroj: ČT24)
Vydáno pod