V Turecku platí zákon posilující kontrolu vlády nad justicí

Ankara - Turecký prezident Abdullah Gül dnes definitivně potvrdil platnost zákona, který vládě poskytuje větší kontrolu nad jmenováním soudců a prokurátorů. Zákon, který nedávno chválil turecký parlament, je terčem ostré kritiky ze strany opozice. Debata v parlamentu před hlasováním 15. února byla velmi bouřlivá a provázely ji i šarvátky. Opoziční poslanci nový zákon kritizují, neboť je podle nich ušit na míru potřebám vládní proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje, která chce podle nich zabránit vyšetřování úplatkářství. Právě kvůli němu byly vyslýchány desítky vlivných podnikatelů a státních činitelů, i synové tří ministrů.

Text především pozměňuje organizaci a kompetence Nejvyšší rady soudců a prokurátorů, která patří k nejvyšším justičním orgánům v zemi. Zákon v radě posiluje pravomoci ministra spravedlnosti, především při jmenování soudců.

Od vypuknutí skandálu 17. prosince loňského roku vláda kvůli tomu už propustila nebo přeřadila tisíce policejních důstojníků a stovky soudců a prokurátorů. Opozice volá po svržení celé vlády, premiér ale trvá na tom, že případ, kdy policie zadržela také několik synů dnes již bývalých ministrů, je „rozsáhlým spiknutím“ proti jeho vládě a hlavně proti němu samotnému.

Čistky v řadách turecké policie
Zdroj: ČT24

Proti omezování justičních pravomocí v Turecku se koncem loňského roku ohradila Evropská unie. Evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle vyzval Ankaru, aby nezasahovala do protikorupčního vyšetřování a aby jednala transparentně a nestranně. Erdogan obavy Evropské unie odmítá a čistky v řadách justice vysvětluje tím, že za údajným spiknutím stojí i někteří policisté a soudci.