Rozvášněné stoupence Kyjeva a Moskvy musela na Krymu krotit policie

Simferopol (Ukrajina) – Proti znesvářeným táborům demonstrantů před sídlem regionálního parlamentu musela dnes ve správním středisku autonomního Krymu Simferopolu zasahovat ukrajinská policie. Konfrontace trvala několik hodin, a než odpůrce oddělily policejní kordony, došlo i na pěsti a za své vzala i jedna ukrajinská vlajka. Jeden člověk při zásahu zemřel, ale na infarkt, nikoli na následky zranění. Předseda parlamentu Vladimir Konstantinov dnes také rozhodně popřel, že by se sněm chystal vyhlásit odtržení Krymu od Ukrajiny. Podle něj jde o provokaci s cílem zbavit sněm legitimity.

Před parlament přišlo zhruba 10 000 krymských Tatarů, aby podpořili nové ukrajinské vedení. „Krym není Rusko!“ a „Ukrajina, Ukrajina!“ skandoval dav a mával ukrajinskými vlajkami, zatímco v sousedství se odehrávala menší proruská demonstrace. Ta se později rozrostla z několika stovek osob na několik tisíc lidí provolávajících „Rusko, Rusko!“. Situace se odpoledne uklidnila, a to nejen díky nasazení policie, ale i snaze vůdců obou táborů rozbouřené vášně utišit.

O situaci na Krymu čtěte také ZDE.

Kvůli vřavě před budovou bylo dnešní zasedání regionálního zákonodárného sboru zrušeno, protože se do sálu nedostavil potřebný počet poslanců. Nicméně předseda Nejvyšší rady Krymské autonomní republiky Konstantinov rozhodně popřel informace některých médií, že se parlament chystá vyhlásit odtržení Krymu od Ukrajiny. Zároveň vyzval obyvatelstvo ke klidu a uvážlivosti. „V krymském parlamentu nebyla otázka odtržení Krymu od Ukrajiny nadnesena,“ zdůraznil Konstantinov. Taková tvrzení jsou podle něj provokace s cílem krymský zákonodárný systém zdiskreditovat a zbavit ho legitimity.

Na strategicky důležitém Krymu, který je i základnou ruské černomořské flotily, se zřejmě nejvýrazněji rýsuje rozdělení Ukrajiny poté, co protestní hnutí donutilo proruského prezidenta Viktora Janukovyče k útěku. Situace budí obavy, že východ země neuzná autoritu nového prozatímního vedení země.

Ruská menšina na Krymu už v minulých dnech požádala Moskvu o vojenskou intervenci. Ta to odmítla, teď ale ruský prezident Vladimir Putin nařídil ministerstvu obrany, aby provedlo komplexní prověrku bojové pohotovosti vojsk v západním a centrálním Rusku.

Ministr zahraničí USA John Kerry dnes vyzval Rusko, aby dodrželo svůj slib týkající se udržení územní celistvosti Ukrajiny. Oznámil také, že se Spojené státy zaručí za půjčku Ukrajině ve výši jedné miliardy dolarů (20 miliard korun).