Świebodzin vyfoukne Riu největšího Krista

Varšava – Brazilské Rio už se dlouho nebude chlubit tím, že má nejvyšší sochu Krista na světě. Západopolský Świebodzin totiž za měsíc odhalí sochu Ježíše, která bude dokonce o šest metrů vyšší než brazilský rekordman. Obyvatelé silně katolického Polska doufají, že se jejich socha stane novým turistickým lákadlem – podobně jako Čenstochová.

Na nápad postavit obří sochu Ježíše Krista i v Polsku přišel bývalý świebodzinský farář Sylwester Zawadzki. Původně si myslel, že půjde jen o běžnou sochu, později ale projekt nabral větších rozměrů. Na svého Krista se složili věřící a sponzoři a zřejmě největší socha Spasitele na světě má být odhalena 21. listopadu.


Postava Ježíše Krista na 16 metrů vysokém kopečku bude včetně pozlacené koruny měřit 36 metrů, rozpětí paží bude 23 metrů. Svými rozměry předčí sochu Krista Spasitele, která shlíží na brazilské Rio de Janeiro. Brazilský Kristus je vysoký 30 metrů a stojí na osmimetrovém podstavci.

Na západě Polska bude obří socha Ježíše Krista (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Świebodzina se těší, že se jejich město stane novým významným poutním místem v Polsku a stejně jako legendární Čenstochová bude přitahovat davy věřících. Podle Wprostu se této cílové skupině zákazníků chystají přizpůsobit svoji nabídku. Majitel jedné z italských restaurací například plánuje, že si objedná sítko na sýr se vzorem obličeje Ježíše Krista. „Kdybychom tu otevřeli závodiště nebo golfové hřiště, přijížděli by turisté jenom v sezoně. Sezona na Krista bude celý rok,“ libuje si starosta města Zbigniew Szumski.