Janukovyč má záruku ochrany od Moskvy, v pátek promluví s novináři

Moskva - Viktor Janukovyč se stále považuje za prezidenta Ukrajiny a podle médií požádal ruské úřady o ochranu před extremisty. Moskva vyhověla jeho žádosti o zajištění osobní bezpečnosti - a to výhradně na ruském území. Takové štěstí by ale Janukovyč nemusel mít minimálně u zahraničních bank. Například Švýcarsko oznámilo, že případná Janukovyčova konta nechá zmrazit. Sám svržený ukrajinský prezident plánuje v pátek veřejně promluvit před novináři v jihoruském Rostově na Donu.

Až dosud nebylo jasné, kde se sesazený prezident nachází. Proruský politik se od televizního prohlášení z minulé soboty neukázal na veřejnosti. Nyní se podle vícero zdrojů nachází v Moskvě nebo poblíž Moskvy. Že je na území Ruska, dnes definitivně potvrdila informace o chystaném brífinku.

  • „Začíná být jasné, že lidé na jihozápadní Ukrajině a na Krymu nepřijmou mocenské vakuum a naprosté bezpráví v zemi, když šéfy ministerstev dosadila lůza,“ uvedl Janukovyč ve svém údajném prohlášení. „V ulicích mnoha měst naší země se odehrávají orgie extremismu,“ prohlásil Janukovyč a dodal, že jemu a jeho spolupracovníkům je vyhrožováno fyzickým násilím.

Mluvčí Kremlu uvedl, že o tom nemá informace, a odmítl komentovat i údajné Janukovyčovo prohlášení. „V souvislosti s žádostí prezidenta Janukovyče o zajištění jeho osobní bezpečnosti oznamuji, že žádosti bylo vyhověno na území Ruské federace,“ cituje agentura Interfax ruský oficiální zdroj. „Moskva se ještě v průběhu olympijských her vyjadřovala střídmě, nicméně dnes již svržený prezident Janukovyč je pro ni stále partnerem,“ komentoval situaci politický geograf Martin Riegl.

Bublan: Janukovyč by měl stanout před Mezinárodním trestním soudem

Podle senátora ČSSD Františka Bublana bude záležet na důkazech, pokud se ale potvrdí zprávy z médií, že Janukovyč připravoval krvavou lázeň na kyjevském náměstí Nezávislosti, tak by na něj žaloba být podána měla. „Pak by před soudem stanout měl, protože postupoval nelidsky proti vlastnímu národu,“ řekl Bublan.

Ukrajina včera vydala mezinárodní zatykač na Viktora Janukovyče, který je na útěku. Strážci pořádku také prohledali kancelář a rezidenci svrženého prezidenta, jakož i další budovy včetně centrální banky. Stalo se tak v rámci stíhání bývalého šéfa státu a jeho nejbližších spolupracovníků za „masové vraždy“ během protivládních protestů v centru Kyjeva. Kyjev také žádá mezinárodní organizace o vystopování zahraničních kont svrženého prezidenta a jeho lidí a zároveň prověřuje obchodní smlouvy z Janukovyčovy éry kvůli podezření z korupce.

SITUACE NA UKRAJINĚ NA WEBU ČT24:

Ozbrojenci obsadili Krymský parlament ZDE

Janukovyč prchl do Ruska ZDE 

Putin nařídil vojsku kontrolu pohotovosti ZDE

Jaceňuk novým premiérem ZDE

CHAT S JOSEFEM PAZDERKOU: Ptejte se redaktora ČT na jeho zkušenosti a zážitky z rozbouřené Ukrajiny. V pátek 28. února v 10:00.