Protificovský blok se rozpadá: V kampani bojuje každý s každým

Bratislava - Už za dva týdny vyberou slovenští voliči dva kandidáty, kteří se ve druhém kole utkají o prezidentskou funkci. Předvolební průzkumy už prozradily, že největší šanci stát se novou hlavou státu má Róbert Fico a Andrej Kiska.

Vzdát to ale nechtějí ani političtí matadoři na třetím až pátém místě – Radoslav Procházka, Milan Kňažko a Pavel Hrušovský. Zbylí kandidáti mají mizivou podporu a jejich úspěch by se rovnal zázraku. Trio Procházka-Kňažko-Hrušovský si uvědomuje, že při správně zvoleném marketingu by bylo možné sesadit z druhého místa Kisku, který nemá žádné politické zkušenosti.

Předvolební kampaň Andreje Kisky
Zdroj: ČT24

Definitivně se tak rozpadá blok tak zvaných protificovských kandidátů, kteří si slibovali, že na sebe nebudou vzájemně útočit. Křesťanskodemokratické hnutí a její kandidát Pavol Hrušovský vidí v Kiskovi přívržence sekty scientologů a lichváře. Kiska totiž zbohatl na prodeji svých firem, které se specializovaly na nebankovní spotřebitelské půjčky. Strana se také snaží těsně před volbami strhnout na sebe pozornost snahou protlačit změnu ústavy. Její tradiční téma - podpora rodiny - by se měla v textu odrazit větou, že manželství je jedinečným svazkem jednoho muže a jedné ženy. Jde o jasné vymezení proti svazkům osob stejného pohlaví, na což by konzervativní voliči mohli slyšet.

KDH má ale jiný problém. Hrušovský kandiduje s podporou dvou dalších stran – SDKÚ a Most-Híd. Ty už tuší, že nemá šanci, a chtějí, aby z voleb odstoupil a podpořil někoho jiného. To se ale nejspíš nestane. Rozpad slovenské pravice, která se nedokáže dohodnout na jednom kandidátovi, se ještě dál prohlubuje a Róbert Fico se může usmívat.

Výrazným hráčem je i Milan Kňažko. Ten dřív opovrhoval billboardovou kampaní a tvrdil, že prezident není prací prášek. Dnes i on shlíží z reklamních ploch. Hlavním soupeřem je pro něj Róbert Fico, vymezuje se ale i proti Kiskovi. Je těžké si představit, že by po všem, co o něm řekl, mohl podpořit ve druhém kole právě jeho. Stejné je to i u ostatních kandidátů.

Podle posledních průzkumů by Fica volilo 37 procenta voličů, Kisku 23 procent, Procházku a Kňažka 10 procent a Hrušovského necelých sedm procent.

David Miřejovský o předvolebním boji na Slovensku (zdroj: ČT24)

Na Slovensku by se prezidentem stal v prvním kole ten, kdo získá více než 50 procent všech voličů – tedy nejen těch, co k volbám přijdou. To je ale nereálné, a proto se určitě bude konat i kolo druhé. Postup do něj má jistý Róbert Fico. Zda se tam s ním probojuje Andrej Kiska, bude záležet právě na posledních čtrnácti dnech, v nichž se ho soupeři budou snažit co nejvíce oslabit.

Vydáno pod