Itálie varuje před cestami na Sinaj, podle české diplomacie jsou letoviska klidná

Řím/Praha - Italské ministerstvo zahraničí doporučilo turistům, aby kvůli zhoršené bezpečnostní situaci necestovali na egyptský Sinajský poloostrov a vyhnuli se i pobytům v letoviscích Šarm aš-Šajch, Taba a Dahab. Ve čtvrtek varovalo své turisty před cestami na Sinaj i Německo, české ministerstvo zahraničí dnes své doporučení ohledně Egypta aktualizovalo a za nebezpečný dál považuje jen sever poloostrova, nikoli letoviska Hurghada, Marsa Alam či Šarm aš-Šajch. V celém Egyptě je ale podle české diploamcie třeba nadále dbát zvýšené opatrnosti.

Na Sinaj už své turisty nevozí německá cestovní kancelář TUI, která je součástí největšího evropského operátora TUI Travel. V reakci na krok Berlína ve čtvrtek zastavila veškeré zájezdy až do 14. března.

České ministerstvo zahraničí dnes aktualizovalo své doporučení z loňského listopadu, v němž radilo jezdit do Egypta - vyjma rekreačních středisek - jen v odůvodněných případech jako je obchod či studium. Černínský palác dál varuje před individuálním cestováním po Sinajském poloostrově a před cestami do severosinajského letoviska Taba. Situace na pobřeží Rudého moře a jižní Sinaj je ale podle ministerstva klidná, a to včetně Šarm aš-Šajchu, před nímž varovalo Německo a Itálie.

K loňskému listopadu egyptská vláda zrušila výjimečný stav v zemi a zákaz nočního vycházení. Egyptská armáda a policie od loňského léta zesílila operace na severu Sinaje namířené proti islámským extremistům. Před necelými dvěma týdny zaútočil na východě poloostrova v letovisku Taba sebevražedný atentátník na autobus se zahraničními turisty a zabil tři Jihokorejce a egyptského řidiče.