Barma vyhostila Lékaře bez hranic. Údajně nadržují muslimům

Rangún - Barmská vláda vyhostila ze západobarmského Arakanského státu organizaci Lékaři bez hranic (MSF). Důvodem je údajné zvýhodňování tamních menšinových muslimů. Organizace to odmítá a upozorňuje, že krok úřadů bude mít vážné důsledky pro tisíce pacientů.

Barma vyhostila Lékaře bez hranic (zdroj: ČT24)

Prezidentův mluvčí stanici BBC sdělil, že důvodem rozhodnutí je zvýhodňování muslimské menšiny Rohingů. MSF v Arakanu provozuje pracoviště pohotovosti a organizuje programy léčby malárie a osob nakaženým HIV. „Toto rozhodnutí vlády bude mít vážné následky pro 30 tisíc pacientů s HIV/AIDS a více než 3 tisíce pacientů s tuberkulózou, které Lékaři bez hranic v současnosti v Barmě léčí,“ hají se MSF (celé prohlášení zde).

Hněv buddhistické většiny

Barma má asi 60 milionů obyvatel, z nichž téměř 90 procent jsou buddhisté, k islámu se hlásí čtyři procenta občanů. Po 49 letech vojenské vlády má země od roku 2011 vládu civilní. V Arakanu se od roku 2012 střídají vlny násilí zaměřené na muslimy. Tamní humanitární organizace mají podle BBC na výběr buď zůstat zticha a situaci nekomentovat, anebo se angažovat a riskovat, že to vyvolá hněv buddhistické většiny.

Zatímco většina organizací se rozhodla pro první alternativu, MSF upozorňuje na špatné podmínky panující v táborech pro Rohingy. Bezprostřední příčinou vyhoštění MSF je zřejmě lednový incident, při němž byli muslimové zmasakrováni u hranice s Bangladéšem.

Zatímco OSN tvrdila, že tehdy zahynulo 48 lidí, barmské úřady trvaly na tom, že nikdo nebyl zabit ani zraněn. MSF však podala svědectví o dvacítce lidí, které její lékaři museli poblíž místa střetu ošetřit. Potvrdila tím, že incident byl vážnější, než tvrdí vláda. Prezidentův mluvčí to označil za zřejmý důkaz zaujatosti MSF.

Nemoc nezná etnické rozdíly

Rohingové jsou podle BBC skutečně diskriminováni a nemocnice je nepřijímají, takže MSF je pro ně hlavním zdroje lékařské péče. Barmská vláda tvrdí, že organizace služby poskytuje spíše muslimům než místním buddhistům. „Lékaři bez hranic od roku 2004 léčili jen ve státě Arakan 1 240 000 pacientů s malárií, která je v této oblasti endemická. Stejně jako HIV/AIDS nebo tuberkulóza, ani malárie nezná žádné etnické rozdíly,“ hájí se Lékaři. 

Barmští muslimové z Arakanu začali prchat do Bangladéše před represemi diktátorského režimu v roce 1992. BBC upozorňuje, že se z nich nyní stali lidé bez domova, protože je odmítá jak Barma, tak Bangladéš (zprávu BBC čtěte zde).

Vydáno pod