Kyjev nemá kontrolu nad svými silami na Krymu, tvrdí samospráva

Kyjev - Promoskevská krymská samospráva kontroluje prakticky všechny ukrajinské silové struktury, které se nacházejí na autonomním ukrajinském poloostrově Krym. Krymská vláda prý rovněž převzala kontrolu nad policejními útvary v autonomii a úřadovnou ukrajinské prokuratury. Na stranu Krymu podle vicepremiéra přecházejí i místní útvary protivzdušné obrany ukrajinské armády. S ruským postupem na Krymu souhlasí i obyvatelé Ruska. V některých ruských městech se dnes konaly manifestace na podporu ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině a ruského vojenského zásahu. Ten obhajuje také premiér Dmitrij Medveděv.

Všechny ukrajinské ozbrojené síly na Krymu jsou podle Temirgalijeva blokovány, část z nich je odzbrojena a část přešla na stranu krymské administrativy. Temirgalijev dále prohlásil, že „oddíly krymské domobrany zablokovaly vzletové dráhy všech krymských letišť“.

Hlavním tématem ukrajinské vnitropolitické krize se v posledních hodinách stal právě Krym, kde převládá ruskojazyčné obyvatelstvo odmítající novou vládu v Kyjevě. Ta nahradila kabinet promoskevského prezidenta Viktora Janukovyče, jehož před týdnem ukrajinský parlament odvolal pod tlakem několikaměsíčních demonstrací v metropoli i v dalších ukrajinských městech. Demonstranti kritizovali Janukovyčovo rozhodnutí odmítnout podpis asociační dohody s Evropskou unií a dát přednost spolupráci s Moskvou.

Infografika Krym
Zdroj: ČT24

Obavy, že spory vyústí v odtržení Krymu od Ukrajiny, posílilo sobotní rozhodnutí ruského parlamentu, který schválil žádost prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině ruské vojáky. Šéf Kremlu to zdůvodnil potřebou chránit životy ruských občanů.

Ruská pohraniční stráž dnes oznámila, že z Ukrajiny do Ruska odešlo během letošního ledna a února přibližně 675 000 Ukrajinců. Jde prý o známky „humanitární katastrofy“, citovala pohraničníky ruská státní tisková agentura ITAR-TASS.

Konvoje, vrtulníky, letadla

Reportéři agentury AP informovali, že zahlédli konvoj vezoucí stovky ruských vojáků, který v neděli ráno směřoval do krymské metropole Simferopolu. Šlo údajně o 12 nákladních vojenských vozidel vezoucích vojáky, jedno obrněné vozidlo a také dvě sanitky. List Ukrajinska pravda zase podle očitých svědků napsal, že se Rusové chystají obsadit ukrajinskou základnu v Sevastopolu.

Ukrajinský ministr obrany Ihor Teňuch údajně své kolegy z vlády informoval, že v noci přistálo na Krymu 11 ruských vrtulníků a sedm obřích transportních letadel Il-76. Ruské „speciální operaci“ na Krymu prý velí generál Alexandr Galkin. Několik menších ukrajinských vojenských základen na Krymu se podle agentury Reuters snaží odolávat ruským vojákům. Veškeré zprávy z poloostrova je ovšem obtížné nezávisle ověřit.

Známkou toho, že Rusko dokončuje obsazování poloostrova, je podle Reuters i prohlášení ukrajinské pobřežní stráže, že stahuje svá plavidla ze základen v Sevastopolu na západě Krymu a v Kerči na východě. Lodě pobřežní stráž povolala do Oděsy a do Mariupolu. Již v sobotu pobřežní stráž vydala posádkám rozkaz opustit krymské základny.

Rusko má na Krymu pronajatou námořní základnu, na které je údajně na 25 tisíc mužů. Navíc se v posledních dnech na poloostrov podle neoficiálních zdrojů přesunulo na 6000 příslušníků ruské armády. Všeobecně se soudí, že ruští vojáci se zapojili do obsazování významných objektů, byť místní média informují pouze o rusky hovořících ozbrojencích v neoznačených uniformách a krymští představitelé používají termín „krymská domobrana“.

Medveděv: Janukovyč je stále legitimní hlava státu

Rusko je podle svého premiéra Dmitrije Medveděva připraveno rozvíjet vztahy s Ukrajinou, nechce ale spolupracovat s těmi, kdo se k moci dostali krveprolitím. Prezidenta Viktora Janukovyče, kterého ukrajinský parlament sesadil, označil Medveděv sice za prakticky bez autority, ale stále za legitimní hlavu státu, napsala agentura Reuters. „Pokud se na Ukrajině provinil - uskutečněte odvolávací proceduru… a suďte ho,“ napsal na Facebooku Medveděv o Janukovyčovi. „Všechno ostatní je bezpráví. Uzurpování moci,“ dodal.

Vláda nových ukrajinských vůdců, kteří se chopili moci, bude velmi nestabilní a „skončí novou revolucí“ a dalším krveprolitím, tvrdí Medveděv. Dodal, že Rusko potřebuje silnou a stabilní Ukrajinu, která bude předvídatelným a hospodářsky úspěšným partnerem.

Dmitrij Medveděv
Zdroj: ČTK/AP

Moskvou pochodovaly desítky tisíc lidí na podporu ruské intervence

V Moskvě, Petrohradu a dalších ruských městech se dnes za účasti desítek tisíc lidí konaly manifestace podporu vojenské intervence, které svolala svolala kremelská strana Jednotné Rusko. „Chceme ujistit naše krajany na Ukrajině, že je nenecháme v potížích,“ prohlásil Andrej Bočarov z Všeruské lidové fronty.

Podle ruských úřadů se všechny manifestace odehrály v poklidu, policie naopak zasáhla na shromážděních kritizujících vojenský zásah, který v sobotu prezidentovi Vladimiru Putinovi povolil parlament. V Moskvě se bez povolení úřadů odpůrci vojenského řešení sešli s ukrajinskými vlajkami a transparenty „Ne válce“ u ministerstva obrany. Policie zda zadržela asi padesátku lidí. Blíže neupřesněný počet lidí byl zadržen také na obdobné demonstraci v Petrohradě.

Web ČT24 k situaci na Ukrajině:

Vydáno pod