Izraelci zadrželi íránskou loď s raketami pro Gazu

Jeruzalém - Izraelci zajali loď s raketami určenými pro pásmo Gazy. Podle izraelského deníku Haarec má Izrael důkazy o íránském původu zbraní, ačkoliv Írán jakoukoli odpovědnost za obsah nákladu popřel. Podle mluvčího Bílého domu se na sledování podezřelého plavidla podílely i Spojené státy.

Speciální jednotka Šajetet izraelského námořnictva zastavila časně ráno poblíž Súdánu nákladní loď KLOS C registrovanou v Panamě. Našla na ní několik desítek raket středního doletu. Rakety mají dolet asi 100 kilometrů. Vyrobeny byly v Sýrii. Libanonský šíitský Hizballáh je použil třeba ve válce proti Izraeli v roce 2006. "Posádka je 17členná, různých národností. Podle všeho v této složité operaci nehrála roli, protože jde s největší pravděpodobností o dobře naplánovanou mezinárodní operaci. Zásah připravoval židovský stát několik měsíců. Kdyby se rakety dostaly do rukou extremistů v Gaze,
mohly by zasáhnout prakticky celé území Izraele," podotkl Jakub Szántó, blízkovýchodní zpravodaj ČT.

Rakety byly údajně zamaskovány v Iráku

Podle zástupce izraelské armády měl Izrael přesvědčivé informace o tom, že jsou zbraně na palubě, a „má jistotu, že za operací je Írán“. Rakety byly prý letecky přepraveny ze Sýrie do Íránu a tam přeloženy na íránskou loď. Z íránských vod vyplula před deseti dny do Súdánu. Izraelská armáda ji sledovala a tvrdí, že plavidlo nejdříve vyrazilo nikoli přímo do Súdánu, nýbrž do Iráku. Tam byly rakety zamaskovány pytli s cementem. Odtud se pak loď vydala k Africe.

Nejmenovaný vysoký izraelský představitel sdělil, že konečným cílem nákladu bylo pásmo Gazy. „Chtěli náklad vyložit v Súdánu a odtud je pravděpodobně přes Sinajský poloostrov dostat do Gazy,“ konstatoval.

Činitel íránských ozbrojených sil, který nebyl identifikován, sdělil íránské televizi Al-Alam, vysílající v arabštině, že „dementuje tato zcela nepodložená tvrzení“. 

Szántó: Zřejmě šlo o vojenskou akci, za níž stál Írán (zdroj: ČT24)

Jakub Szántó, blízkovýchodní zpravodaj ČT

„Zřejmě šlo o vojenskou operaci íránských ozbrojených sil, speciálních útvarů Íránských revolučních gard. Ty už byly do podobných pokusů propašovat zbraně do rukou radikálů zapojeny v minulosti.“

Případ není ojedinělý

Izrael už několikrát zastavil na moři zbrojní dodávky určené islámským radikálům, kteří proti židovskému státu bojují. V březnu 2011 to byla německá loď plující pod liberijskou vlajkou. Zastavena byla asi 200 kilometrů od izraelského pobřeží s nákladem zbraní pro Gazu. Dva roky předtím po upozornění Spojených států Izraelci prohlédli na Kypru loď mířící do izraelského Ašdodu. Na palubě bylo 500 tun zbraní určených libanonskému Hizballáhu.

Nejznámějším případem je ale zajetí lodi Karine A s 50 tunami raket, minometů, pušek a munice určených Gaze v roce 2002. Jak Írán, tak Palestinci spojitost s dodávkami popřeli. Tehdejší izraelský premiér Ariel Šaron prohlásil, že šéf palestinské samosprávy Jásir Arafat nařídil koupit zbraně a munici, které byly na lodi. Arafata a palestinskou samosprávu obvinil z toho, že „hrají významnou roli v síti mezinárodního terorismu, v jejímž čele je Írán a cílem je rozsévat smrt a ničení po celém světě“.

Arafat údajně později formálně přiznal svou odpovědnost v dopise americkému ministrovi zahraničí Colinu Powellovi. Kapitán lodi a zaměstnanec palestinského ministerstva obrany Umar Akkáví byl izraelským vojenským soudem v roce 2004 odsouzen na 25 let vězení za ilegální přepravu zbraní, dva další členové posádky dostali 17 let vězení.

Vydáno pod