Francie žije aférou kolem nahrávek Sarkozyho soukromých hovorů

Paříž - Ve Francii vyvolalo skandál zveřejnění pracovních a soukromých hovorů bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Za jeho vlády je tajně nahrával jeho poradce Patrick Buisson. Kromě nelichotivých komentářů k politickému dění obsahují i privátní konverzaci Sarkozyho s jeho manželkou Carlou. Manželé chtějí hnát celou záležitost k soudu. Nahrávky prý někdo ukradl.

Nahrávky obsahují stovky hodin hovorů a pocházejí z let 2007 až 2012, kdy stál Sarkozy v čele Francie. Některé z nich zveřejnil například satirický magazín Le Canard Enchaine. V rozhovorech se Sarkozy a další osobnosti v dobách jeho vlády vyjadřují bez obalu k vládním a stranickým personálním změnám a politickým strategiím.

Mezi zveřejněnými záznamy je i rozhovor mezi Sarkozym a jeho manželkou Carlou o jejich soukromém a služebním bydlení. Exprezident se pozastavuje nad tím, že si draze pronajímají rodinný dům, když disponují třemi služebními byty. „No jo, ale to je, protože tě vydržuji. A já myslela, že jsem si brala chlápka s velkým platem,“ reagovala podle webu deníku Le Parisien se smíchem dcera italského průmyslníka a bývalá modelka Carla. Ve stejně žertovném tónu se Sarkozy raduje, že svatbou s ní vlastně hodně zbohatl.

Budoucí Sarkozyho kariéra může být kauzou ohrožena

Skandál podle komentářů ohrožuje předpokládaný návrat Sarkozyho na politické výsluní a poškozuje jeho pravicovou stranu UMP před nadcházejícími obecními volbami. „Je to odporné,“ zhrozil se bývalý Sarkozyho premiér François Fillon. Exprezident se podle slov jeho blízkého spolupracovníka Henriho Guaina cítí zrazen. Jeho advokáti už začali s právními kroky, jež by měly zabránit, aby se na veřejnost dostala další část nahrávek.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/ALFRED

Političtí rivalové se hned pustili do kritiky Sarkozyho

„Nahrávky vrhají syrové světlo na pětileté vládnutí Sarkozyho. Pět let intrik, zrad, cynismu, peněz a pohrdání státem,“ prohlásil šéf vládní Socialistické strany Harlem Désir. „Je to ohromně vážná aféra. Je řeč o odposlouchávání nejvyšších státních osobností,“ zdůraznila ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová.

Čtyřiašedesátiletý historik a politolog Buisson je známý svou náklonností ke krajní pravici. Byl pokládán za šedou eminenci Sarkozyho, v jehož kampaních a politice prosazoval v otázkách bezpečnosti a přistěhovalectví některé postoje blízké krajně pravicové Národní frontě. Byl vždy trnem v oku i mnohým představitelům UMP.

Vydáno pod