Záhadný osud malajsijského letadla: Není vyloučen únos

Kuala Lumpur - Už třetí den záchranáři bez úspěchu pátrají po troskách malajsijského letadla, které zmizelo z radarů letových dispečerů v noci na sobotu. Do akce státy nasadily další lodě a letadla. Na palubě Boeingu 777 letícího z Kuala Lumpuru do Pekingu bylo skoro 239 lidí a příčiny zmizení zůstávají záhadou. Nelze vyloučit únos ani teroristický čin. Někteří pasažéři totiž cestovali na falešné pasy. Letoun se také mohl rozpadnout za letu, což by naznačovalo pumový útok. Mezi další varianty patří sestřelení či srážka s jiným objektem.

Letadlo odstartovalo v pátek v 17:41 SEČ z Kuala Lumpuru a mířilo do Pekingu. Kontakt s ním byl naposledy v 18:30 SEČ, těsně před tím, než mělo letadlo přejít z malajsijského do vietnamského vzdušného prostoru. Malaysia Airlines ztratily spojení s letadlem ve chvíli, kdy bylo ve výšce necelých 11 tisíc metrů a letělo stálou rychlostí.

Není možné vyloučit únos a všechny možnosti se dále prověřují, prohlásil šéf malajsijské agentury pro civilní letectví Azharuddin Abdul Rahman. Podle něj příčina zmizení letadla zůstává záhadou. „Naším hlavním úkolem je najít zmizelé letadlo. Pokud ho nenajdeme, je velmi těžké určit, co se stalo. Takže prosím mějte na mysli, že nalezení stroje je pro nás nejvyšší prioritou,“ zdůraznil Rahman.

Letecký expert Stanislav Fiala:

„Jde o anomálii. Země je sice obrovská, nicméně 100 tun železa a dalších 100 tisíc litrů petroleje se jen tak někde neztratí. Nicméně případ Airbusu 330 nad Atlantikem ukazuje, že jsou situace, kdy ani týmy mezinárodních expertů nemohou letadlo měsíce najít. Pokrytí pozemních radarů nad moře nesahá.“

Zatím se nepodařilo objasnit ani tajemství dvou pasažérů, kteří cestovali na falešný pas. Ti zneužili ukradené doklady Itala a Rakušana. Mohlo jít o teroristy, ale taky nelegální imigranty nebo pašeráky drog.

Identitu jednoho z podezřelých pasažérů už úřady zjistily

Malajsijské úřady už oznámily, že jednoho z mužů cestujících s kradeným pasem identifikovaly. Policejní šéf Chálid abú Bakar prohlásil, že jeho identitu zatím prozradit nemůže, potvrdil ale, že se nejedná o obyvatele Malajsie ani o Ujgura. Vyšetřovatelé pak naznačili, že by podezřelí mohli pocházet z Afriky. Letenky pro ně prý kupoval Íránec, který platil hotově.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Lai Seng Sin

Malajsijské aerolinky rovněž včera novinářům přiznaly, že letadlo mělo po kolizi před dvěma lety roztržené křídlo. Po opravě ale dostal stroj povolení k dalšímu provozu.

Včerejší vietnamský nález trosky nepotvrdil

Šéf malajsijské agentury Rahman dále uvedl, že vietnamské úřady nepotvrdily, že by někdo zahlédl trosky letadla na hladině. V neděli v podvečer posádka letounu vietnamského námořnictva údajně zahlédla u jižního pobřeží Vietnamu předmět, který vypadal jako dveře pohřešovaného letadla.

Objekt se nacházel zhruba ve stejné oblasti, kde vietnamská letadla už v sobotu spatřila rozsáhlé olejové skvrny. Po troskách pátrá u pobřeží Vietnamu a Malajsie 40 lodí a 34 letadel devíti států.

V Číně, odkud pocházely dvě třetiny pasažérů zmizelého letadla, roste netrpělivost. Příbuzní jsou odkázáni hlavně na sdělovací prostředky a prožívají obrovskou nejistotu. Peking vyzval Malajsii, aby zintenzivnila pátrání, a na místo vyslal tým vlastních agentů. Malajsijské aerolinie příbuzným nabídly přepravu do Kuala Lumpur, úřady jim nicméně sdělily, aby se připravili na nejhorší.

Vydáno pod