KLDR využívá ambasády k obchodu se zbraněmi, tvrdí OSN

New York/Pchjongjang - Severní Korea využívá ambasády v některých zemích k ilegálnímu obchodu se zbraněmi. Vyplývá to ze zprávy panelu expertů Organizace spojených národů, kterou citovala agentura Reuters. Podle zprávy režim v KLDR vyvinul řadu technik, jak obejít sankce mezinárodního společenství.

Osmičlenný panel OSN podezřívá z obchodování se zbraněmi například severokorejské ambasády na Kubě a v Singapuru. Mezi těmito zbraněmi jsou podle OSN například stíhací letouny nebo součásti pro výrobu raket. Severokorejskou loď vezoucí právě tyto zbraně loni v červenci zastavila Panama.

Severní Korea pravidelně provádí zkoušky raket a v minulosti tyto testy použila k tomu, aby pohrozila svému jihokorejskému sousedovi za vojenská cvičení se Spojenými státy. Minulý týden test severokorejské rakety ohrozil podle Jižní Koreje čínské civilní letadlo s více než dvěma sty lidmi na palubě.

KLDR čelí řadě sankcí za porušování rezolucí OSN, které jí raketové a nukleární zkoušky zakazují. Zpráva OSN rovněž zmiňuje, že Pchjongjang začal využívat důmyslnější krycí opatření, kterými maskuje nákupy různého zboží, ať již zakázaného, či legálního.

Severní Korea v neděli pořádala parlamentní volby. Nejvyšší vůdce Kim Čong-un, který kandidoval v okrsku u posvátné hory Pektu, získal očekávaných 100 procent hlasů. Místní tisk nezapomněl ujistit, že také volební účast byla stoprocentní.

Vydáno pod