Ukrajinští novináři držení na Krymu byli propuštěni

Simferopol (Ukrajina) - Na svobodě se dnes ocitla skupina ukrajinských novinářů, které v neděli zadrželi proruští radikálové na severu Krymu. Podle listu Ukrajinska pravda jsou ukrajinské reportérky Kateryna Butková, Olena Maximenková a Oleksandra Rjazancevová spolu se svými kolegy Jevhenem Rachnem a Olesem Krompljasem na cestě do jihoukrajinského města Chersonu.

O důvodech, místě a podmínkách svého věznění ani o svých únoscích pětice žurnalistů nechce mluvit do doby, než se bude cítit v bezpečí, napsal ukrajinský list. Novináři byli zadrženi v neděli odpoledne na silnici spojující Chersonskou oblast s Krymem. Neoznačení ozbrojenci zastavili jejich vůz a odvedli je na neznámé místo. 

Na jejich osud upozornila v pondělí v Paříži mezinárodní organizace Reportéři bez hranic. Christophe Deloire, generální tajemník organizace, varoval v prohlášení před „soustavnou eskalací násilí vůči novinářům, která Krym mění v “region bezpráví kontrolovaný ozbrojenými bandami, jejichž anonymita jen zvyšuje jejich beztrestnost".

Ozbrojenci v Simferopolu
Zdroj: ČTK/ABACA/Julia Kochetova

Podle ukrajinských médií mohli novináře držet příslušníci proruských „sil sebeobrany“ v některém z ruských vojenských objektů v Sevastopolu. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov na svém twitterovém účtu napsal, že únosci mohli být členy radikální krymské organizace Ruská jednota.