Česko chce být u evropské integrace, Merkelová Sobotku chválí

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová uvítala proevropské zaměření nové české vlády. Merkelová po setkání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou řekla, že změna přístupu Prahy k Evropské unii je dobrá zpráva, která umožní lepší spolupráci s Berlínem. Sobotka na tiskové konferenci uvedl, že jeho kabinet chce Česko zasadit do jádra evropské integrace. Premiér přivezl pro kancléřku i jedno překvapení: Rudolfa Zahradníka, který byl kdysi profesorem Merkelové při jejím studijním pobytu v tehdejším Československu. Oba státníci se také shodli, že vůči Ukrajině a Rusku musí Evropa vystupovat jednotně.

Merkelová především uvítala rozhodnutí české vlády připojit se k fiskálnímu paktu. Ten je dohodou většiny zemí EU o odpovědné rozpočtové politice. Má přispět k větší stabilitě eurozóny v případě dalších hospodářských krizí. Český podpis bude mít symbolický charakter, opatření paktu by se na Česko měla vztahovat až ve chvíli, kdy země zavede euro.

Sobotka řekl, že jeho vláda se chce aktivně podílet na diskusi o budoucnosti EU. „Chceme být u jednacího stolu,“ zdůraznil premiér. Integrace je podle něj v zájmu Česka, protože země leží ve středu Evropy a intenzivně spolupracuje se zeměmi eurozóny.

Sobotka: 15. březen byl v ČSR dnem nenávisti k Německu

„Patnáctý březen v Československu po léta platil jako den obzvláštní nenávisti vůči všemu německému. Potřebovali jsme svobodu, abychom si znovu uvědomili cenu spolupráce a kompromisu a přestali nenávist považovat za oporu,“ prohlásil český ministerský předseda během přednášky Nadace Friedricha Eberta. "Až po obnově sociální demokracie v Československu po roce 1989 znovu začala být vidět cena někdejší spolupráce sociálních demokratů různých jazyků v meziválečném Československu," uvedl také na akci organizace blízké německým sociálním demokratům.

Překvapení pro kancléřku: Sobotka přivezl jejího profesora

Sobotkovu návštěvu Berlína zpestřila přítomnost Rudolfa Zahradníka, který byl před lety profesorem Merkelové při jejím studijním pobytu v tehdejším Československu. „To je bytost tak vzácná, jako vědec, dneska samozřejmě jako jedna z vedoucích bytostí politického života. Milá, pracovitá, zkrátka fajn,“ nechal se ještě před schůzkou slyšet Zahradník.

„Pan premiér Sobotka mi připravil velmi pěkné překvapení. Když jsem ještě v NDR pracovala jako vědkyně, byla jsem jeho velice hrdá studentka, ráda jsem s ním spolupracovala. Ze srandy jsem mu řekla, že jsem se od něj tehdy naučila spoustu věcí a teď mu chceme ukázat, že dokážeme hovořit o důležitých věcech. Spolupráce na vědeckém poli nás stále podporuje a posiluje. Byl to pěkný dárek,“ řekla vystudovaná fyzička k setkání se svým někdejším profesorem.

Sobotka vzal na návštěvu Německa i Rudolfa Zahradníka
Zdroj: ČT24

Sobotka kritizoval postup Ruska v ukrajinské krizi

Český premiér dnes v Berlíně také kritizoval postup Ruska v současné krizi na Ukrajině. Po jednání s Merkelovou prohlásil, že by Moskva měla svůj postoj přehodnotit a respektovat svrchovanost Ukrajiny. S kancléřkou se shodli, že je třeba situaci na Ukrajině řešit diplomatickými prostředky. „Po všech výzvách ze strany Evropské unie, ze strany dalších zemí mezinárodního společenství, by jednoznačně Rusko mělo přehodnotit svůj postoj. Mělo by respektovat svrchovanost Ukrajiny, mělo by respektovat právo Ukrajinců rozhodnout sami o své budoucnosti,“ prohlásil Sobotka. Zdůraznil, že je třeba, aby i Rusko podniklo patřičné kroky, pokud má dojít k uklidnění napjaté situace.

Česká republika má podle Sobotky velký zájem na tom, aby Evropská unie vystupovala jednotně a ve vztahu k Rusku a Ukrajině mluvila jedním hlasem. S Merkelovou se shodl na tom, že je třeba nastalou situaci řešit diplomatickými prostředky. Uvítal přitom postup EU, která chce stupňovat opatření proti Rusku v případě, že se Moskva nebude snažit přistoupit k dialogu s Kyjevem. 

Dnes přitvrdila i kancléřka Merkelová, která při projevu v Bundestagu použila dosud nejsilnější protiruskou rétoriku od začátku ukrajinské krize. Konstatovala, že Rusko využilo slabosti sousední země místo toho, aby přispělo ke stabilitě na Ukrajině. Územní celistvost Ukrajiny podle ní nelze zpochybnit, a jestliže bude Moskva nadále destabilizovat situaci na Ukrajině, unijní představitelé na to budou reagovat a Rusko riskuje vážné následky a „obrovské politické a ekonomické škody“. Krizi na Ukrajině podle německé političky není možné vyřešit vojenskou silou, ale diplomacií.

Soukup: Rusko možnosti má, chybí ochota

„Nevidím z ruské strany jakoukoliv snahu bavit se s Kyjevem. Dovedu si představit, že by ruské jednotky mohly být staženy a Rusko by mohlo vystupovat jako garant ústavních pravomocí. Dovedu si představit, že by se Rusko mohlo bavit s ukrajinskou vládou o federalizaci země. Možností, které Rusko má, je obrovské množství, ale chybí jakákoliv snaha a ochota,“ uvedl ve Studiu ČT24 redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

O Lobkovický palác máme stále zájem, potvrdila Merkelová

Kancléřka znovu potvrdila zájem Německa na odkoupení Lobkovického paláce v Praze, v níž sídlí ambasáda SRN.

„Já vidím tu možnost jako otevřenou, ale teď bude záležet na tom, jestli se nám podaří vyřešit všechny technické problémy, které jsou s tímto spojeny,“ prohlásil Sobotka, podle něhož je jednou z komplikací například vyčíslení ceny u takového historického paláce. Důležité pro Sobotku bude zejména stanovisko ministerstev zahraničí a financí.

O prodeji budovy jednají obě země již řadu let, ale k obchodu zatím nedošlo. Prodej Lobkovického paláce měl být součástí větší transakce mezi oběma zeměmi. Berlín při něm měl získat sídlo své ambasády a ČR by dostala pozemky v centru německé metropole pro novou budovu českého velvyslanectví.

Lobkovický palác není pro Němce důležitý jen jako sídlo pražské ambasády, které si musí pronajímat, ale má pro ně i velký symbolický význam. Na podzim 1989 na jeho zahradě našlo útočiště asi 4 000 uprchlíků z bývalé komunistické NDR. Tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher jim pak po jednání s československou vládou z balkonu velvyslanectví oznámil, že mají volnou cestu na Západ. Právě tento exodus nespokojených východních Němců přispěl k tomu, že režim v NDR následně padl. 

Sobotka svou první návštěvu Německa ve funkci premiéra zahájil položením věnce u památníku Berlínské zdi. Přitom označil projekt evropské integrace jako takový, který vytváří volný, svobodný prostor a dává lidem možnost, aby hledali své štěstí po celé Evropě. Česká vláda podle Sobotky přispívá k tomu, aby tento projekt byl životaschopný a měl svoji budoucnost.

Dopoledne se český premiér setkal s prezidentem Joachimem Gauckem. V pátek zamíří do Wolfsburgu na návštěvu koncernu Volkswagen, pod který spadá mladoboleslavská Škoda Auto.