Mrtvý guru se ocitl v mrazáku. Jen medituje, tvrdí věřící

Dillí - Následovníci mrtvého indického gurua Ašutoše Maharádže si nechali pro jistotu jeho tělo v mrazáku. Musí podle nich zůstat zachováno, protože se vrátí, aby je vedl. Věřící to sdělili BBC. Maharádž se prý nachází ve stavu hluboké meditace.

Maharádž vedl náboženskou organizaci Divine Light Awakening Mission. Ta o sobě tvrdí, že má více než 30 milionů následovníků. Byla založena v roce 1983 a jejím cílem je „dosáhnout světového míru“. Má prý 350 poboček v patnácti zemích.

Guru byl prohlášen za mrtvého lékaři v Pandžábu 29. ledna. Zřejmě měl infarkt. Jeho mluvčí je ale jiného názoru. „Není mrtvý. Lékaři nerozumějí věcem, jako je jogínské umění. Budeme čekat a dívat se. Jsme si jistí, že se vrátí,“ řekl BBC Swami Višhalanand. Podle něj se guru ve chvíli, kdy u něj byla určena klinická smrt, nacházel v takzvaném stavu „samádhi“, tedy hluboké meditaci.

Višhalanand má ještě další argument pro to, aby zatím tělo zůstalo v mrazáku. Podle mluvčího totiž guru naznačoval, že delší dobu nebude přítomen a jeho následovníci se budou muset naučit řídit organizaci v jeho nepřítomnosti.

Zázrak. Tělo se prý nerozkládalo

Maharádžovo tělo sledovali týden po jeho oficiální smrti. „Nerozkládalo se, než jsme ho dali do mrazáku, byl to duchovní zážitek. Chtěli jsme ho nabalzamovat, ale někdo nám řekl, že by pak šance na oživení byla nižší, kdybychom to udělali,“ poznamenal jeden z věřících Lakhwinder Singh s tím, že guru prý své oddané zastánce ujistil, že se vrátí.

Rozhodnutí umístit tělo do mrazáku se ovšem nezamlouvalo Maharádžovu bývalému řidiči. Ten hnal celou záležitost k soudu, protože se domníval, že věřící chtějí pouze dál využívat guruův majetek. Soud mu ale za pravdu nedal s tím, že následovníci si mohou sami rozhodnout, co s tělem udělají.

Podobný případ se v Indii odehrál už dřív. V roce 1993 odmítali věřící zpopelnit tělo kalkatského gurua Baláka Brahmacharího skoro dva měsíce. Tvrdili, že se jen vzpamatovává z meditativního transu. Tenkrát muselo zasáhnout asi 450 policistů. Ti doslova vyrvali rozkládající se tělo z rukou protestujících.