Unikátní objev astronomů potvrzuje, že vesmír vznikl po velkém třesku

Praha – Američtí astronomové hlásí jeden z největších vědeckých objevů posledních let. Během tříletého výzkumu dat z teleskopu na Jižním pólu získali nové informace o vzniku vesmíru a měření potvrzují teorii velkého třesku. Tedy to, že náš vesmír prošel těsně po svém vzniku v neuvěřitelně krátké době prudkou expanzí. Vědci zkoumali tzv. reliktní záření a získali nové důkazy o tom, že se vesmír kdysi začal rozpínat.

Pokud se objev potvrdí, tak se podle agentury Reuters podařilo objevit „svatý grál“ astronomie. Americká média se shodují, že by šlo o objev zasluhující si Nobelovu cenu. Gravitační vlny předpovídal Albert Einstein ve své všeobecné teorii relativity.

„Toto zjištění je chybějícím článkem kosmologie,“ řekl na tiskové konferenci fyzik Marc Kamionkowski, což je spolupracovník týmu, který zachytil gravitační vlny. Tedy slabé prvotní vibrace šířící se vesmírem rychlostí světla.

Astronomové důkaz o nich hledají už desítky let, protože jsou chybějícími důkazy dvou teorií. Jednou je zmíněná Einsteinova všeobecná teorie relativity z roku 1915, která zahájila moderní éru výzkumu původu a vývoje vesmíru.

Druhou teorií, která předpovídala gravitační vlny, je hypotéza vesmírné inflace z 80. let. Podle ní po velkém třesku před asi 13,8 miliardy let následovala ve zlomečku vteřiny prudká expanze vesmíru, provázená vlnami gravitační energie. Od svého vzniku se vesmír dále rozpíná.

„Výsledky těchto pozorování jsou důkazem inflace (vesmíru). Ukazují nám také, kdy k ní došlo a jak mocný to byl proces,“ uvedl fyzik Avi Loeb z Harvardovy univerzity.

Síla signálu z gravitačních vln souvisí s tím, jak mocně se vesmír rozpínal během zlomku vteřiny své expanze. Američtí vědci v pondělí oznámili, že signál je dvakrát silnější, než kosmologové u gravitačních vln předpokládali.

Vědci ke svému objevu použili radioteleskop na Jižním pólu zkoumající mikrovlnné záření kosmického pozadí. Toto slabé záření prostupuje celý vesmír a je zřejmě reliktem z období krátce po velkém třesku, kdy byl vesmír 380 000 let starý a horký jako Slunce. Podle teorie inflace by gravitační vlny na tomto záření zanechaly stopy, spirálovité vzory v tomto záření, které američtí vědci nyní identifikovali.