Krym se zbavuje ukrajinských symbolů, Rudé náměstí slaví

Simferopol - S pomocí jeřábů a mobilní techniky začaly krymské úřady likvidovat ukrajinské státní symboly na veřejných budovách. V příhodnou dobu budou předány ukrajinským úřadům. Z Ruska už podle krymské vlády přišla první finanční pomoc a rubl by měl v peněžním oběhu nahradit ukrajinskou hřivnu už počátkem dubna. Na Rudém náměstí mezitím slavilo „návrat“ Krymu přes 100 tisíc lidí. Prezident Vladimir Putin davu řekl, že Krym a Sevastopol se vrací „do domovského přístavu - do Ruska“. „Sláva Rusku,“ prohlásil šéf Kremlu.

První místopředseda krymské vlády Rustam Těmirgalijev oznámil, že krymská centrální banka zastavila přítok hřiven na poloostrov, zásoby hotovosti má ale jen na deset dní. Od původních plánů na souběžné využívání hřivny a rublu krymské úřady podle vicepremiéra upustily. Přejít na ruskou měnu chtějí krymské úřady do dvou týdnů. Ještě nedávno se přitom počítalo s tím, že hřivna bude na Krymu platit až do konce roku.

Těmirgalijev rovněž podle místní agentury Kryminform řekl, že vláda se obrátí na krymské Tatary s žádostí o vyklizení pozemků, které v minulosti údajně nezákonně obsadili. Část nezákonné pozemkové držby bude prý legalizována, ale většina půdy bude předána krymským pozemkovým úřadům. Využity budou pro budování objektů sociálního zabezpečení a městské infrastruktury, uvedl Těmirgalijev.

Turisté na Krym nechtějí

Hlavní starostí obyvatel Krymu je nyní podle ruských médií letní turistická sezona. Ve srovnání s loňským rokem je podle krymské agentury poptávka po letních zájezdech zhruba o pětinu nižší. V jednání je otevření nových leteckých linek z Ruska a krymské cestovní kanceláře usilují o snížení ceny letenek.

Rudé náměstí jásalo

Na 110 tisíc lidí dnes dorazilo na moskevské Rudé náměstí oslavit návrat Krymu do lůna Ruské federace. V centru Moskvy radnice uspořádala slavnostní koncert s názvem „Společně“, kterým chce přivítat dnešní podpis krymsko-ruské smlouvy o připojení poloostrova k Rusku.

Mezi slavící davy zavítal sám Putin v doprovodu vedoucích politiků separatistického Krymu, kteří přijeli do Moskvy podepsat smlouvu o připojení. Na náměstí přišli šéf krymské vlády Sergej Aksjonov, předseda parlamentu Vladimir Konstantinov a dosazený starosta Sevastopolu Alexej Čalyj. Podobná shromáždění se ale organizovala i v mnoha dalších městech Ruska.

Události: Putin se nechal oslavovat jako národní hrdina (zdroj: ČT24)