Kábul propustil 77 vězňů, Západ protestuje

Kábul – Sedmasedmdesát vězňů zajatých zahraničními vojáky dnes propustily na svobodu afghánské úřady. Kábul k tomuto kroku přistoupil navzdory odporu západních států, podle nichž mohou vězni představovat bezpečnostní hrozbu. „Povstalci v této skupině zadržených způsobili ztráty koaličních a afghánských sil,“ uvedlo k tomu velení NATO v Afghánistánu. Vězni si po opuštění zdí žaláře stěžovali na to, jak dlouho byli zadržováni, aniž byl kdokoli obviněn.

Podobný rozsah propouštění z minulého měsíce způsobil napětí mezi Afghánistánem a USA. Vláda afghánského prezidenta Hámida Karzaje si ale dlouhodobě stěžuje, že zahraniční síly zajaly mnoho Afghánců z pochybných důvodů a uvrhly je do vězení bez řádného soudního procesu. Naposledy byli propuštěni zajatci z tábora na základně Bagrám, která byla loni převedena pod afghánskou správu. Šlo o předstupeň v postupném stahování koaličních sil z Afghánistánu, které se má završit do konce letošního roku.

„Zatkli mě bez jakéhokoliv důkazu, poškodili mou rodinu a mě tím, že mi znemožnili vzdělání,“ řekl jeden z propuštěných trestanců, který pochází z východní provincie Nangarhár a který v Bagrámu strávil téměř rok. Jiný vězeň si postěžoval, že mu Britové při zadržení vyhrožovali pomstou.

Karzaj se rozhodl nechat přezkoumat případy stovek vězňů předaných afghánským úřadům. Většina z přibližně 890 lidí byla v rámci tohoto přezkumu již propuštěna kvůli údajnému nedostatku důkazů.

Při útoku v kábulském hotelu bylo zabito devět lidí

Při útoku na luxusní hotel v afghánské metropoli Kábulu bylo zabito devět lidí včetně čtyř cizinců - dvou mužů a dvou žen. Ostatní oběti útoku ze čtvrtečního večera jsou Afghánci, dva muži, dvě ženy a jedno dítě. Přivolanému policejnímu komandu se podařilo všechny čtyři ozbrojence, které zřejmě naverboval Taliban, v objektu obklíčit a následně zastřelit.

Ozbrojenci do hotelu pronikli zadními dveřmi. Hoteloví hosté i personál našli útočiště ve sklepních prostorách budovy. Podle mluvčího afghánského ministerstva vnitra bylo útočníkům kolem 18 let. „Ten útok ukazuje, že naši lidé, když se rozhodnou zaútočit na jakékoliv místo, jsou schopni to udělat,“ napsal v e-mailu agentuře AP mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

Hotel Serena je považován za nejbezpečnější místo k pobytu v Kábulu. Ubytováno je v něm mnoho zahraničních delegací i zaměstnanců OSN, kteří přijeli kvůli prezidentským volbám, které se mají v Afghánistánu konat příští měsíc. Hotel přepadl naposledy v roce 2008 sebevražedný atentátník, při útoku tehdy přišlo o život šest lidí.

Vydáno pod