Přepis komunikace pilotů zmizelého letadla neposkytl žádné vodítko

Kuala Lumpu - Nic podezřelého nenaznačuje komunikace pilotů zmizelého letadla společnosti Malaysia Airlines. Transkript posledních 54 minut komunikace druhého pilota Fariqa Abdula Hamida s leteckými dispečery zveřejnil Daily Telegraph, přičemž poslední Hamidova slova podle přepisu zněla: „Dobře, dobrou noc.“ Od té doby po letadle nejsou žádné stopy.

Podle analytiků, kteří přepis konverzace pro britský deník zkoumali, hlášení vypadají „zcela běžně“. Dvě věci nicméně považují za podivné: tou první je vzkaz z kokpitu, kdy pilot říká, že se letadlo pohybuje ve výšce 35 tisíc stop (10 668 metrů). Toto oznámení totiž nebylo potřeba, protože pilot to samé věži sdělil již o šest minut dříve. Na druhou stranu je ale pravdou, že ve stejném čase odeslal svou poslední zprávu z letadla identifikační systém ACARS, který byl následně ručně odpojen. A vyšetřovatelé se domnívají, že k tomu došlo ještě předtím, než druhý pilot Hamid pronesl svá poslední slova.

Druhou zvláštní věcí je podle odborníků to, že ke ztrátě komunikace s letadlem a změně jeho trasy došlo při předávce od leteckých dispečerů z malajsijského Kuala Lumpur dispečerům ve vietnamském Ho Či Minově Městě. „Kdybych chtěl ukrást letadlo, toto by byl moment, kdy to udělám,“ uvedl bývalý britský pilot Stephen Budygan. Jak dodal, v tomto okamžiku totiž existuje určité „mrtvé místo“, kdy jedinkrát během letu nemusel být letoun ze země vidět.

Pátrání po ztraceném letadle nepřineslo ani v pátek žádný výsledek. Mezinárodní tým pod australským vedením ráno opět zahájil pátrací akci v odlehlé oblasti Indického oceánu, kde podle čtvrtečního oznámení australského premiéra Tonyho Abbotta satelit zaznamenal dva objekty, které by mohly být částmi zmizelého Boeingu-777.

Oblast hledání trosek
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Vyšetřovatelé mají podezření, že letadlo bylo úmyslně odkloněno tisíce kilometrů od své plánované trasy. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy. Prověřovali i oba piloty letadla, nic zvláštního ale neobjevili. Do pátrací akce je střídavě zapojeno více než 40 lodí a stejný počet letadel z desítky zemí světa.

Malajsijské úřady rovněž požádaly Spojené státy, zda by jim nemohly zapůjčit i podmořská pátrací zařízení, která mají k dispozici, uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby. Americký ministr obrany Chuck Hagel podle mluvčího slíbil, že posoudí, jestli by to bylo možné a zároveň i užitečné při pátrání po zmizelém letadle.