Papež vzkazuje mafii: Na spásu je ještě čas, přestaňte zabíjet

Řím – Přestaňte páchat zlo, změňte svůj život a obraťte se na víru, vyzval italskou mafii papež František. Svá slova přednesl v Římě na každoročním obřadu za památku obětí organizovaného zločinu. S tím Itálie už nějakou dobu neúspěšně bojuje. Mafie se za poslední dvě desetiletí rozšířila do Říma a Milána.

Papež vzkazuje mafii: Na spásu je ještě čas, přestaňte zabíjet (zdroj: ČT24)

Krvavou moc si s sebou do posmrtného života vzít nemůžete, vzkázal papež tamním kmotrům. „Přejděte na víru, stále máte čas, abyste neskončili v pekle, které na vás čeká, pokud budete dál kráčet po této cestě. Taky jste měli otce a matku, myslete na ně, plačte a uvěřte v Boha,“ zněla jeho slova.

Italská mafie už o život připravila víc jak osm stovek občanů, mezi nimi i Giovanniho Falconeho. Nesmiřitelný soudce se mafii postavil v devadesátých letech, kdy vrcholil boj italské justice se sicilskou mafií. Falcone byl jako mnoho jiných zlikvidován – k jeho vraždě použili skoro půl tuny trhaviny. Dokonce existují podezření, že některé složky státu o tomto atentátu věděly, míní někteří novináři.

Země se v současnosti potýká s procesem, který by měl objasnit někdejší dohodu mezi státem a mafiánskými bossy. Mafie mezitím dál kontroluje skoro celou ekonomiku a organizovaný zločin v Kalábrii a Sicílii. V posledních dvou dekádách rozšířila svůj vliv také do Říma a Milána.