Rusové jako „zachránci“ delfínů – převzali sevastopolský oddíl

Sevastopol – Před krachem prý ruské ozbrojené síly zachránily unikátní projekt – oddíl delfínů s tajným bojovým výcvikem. Ten měl na Krymu skončit začátkem měsíce. Ukrajinské námořnictvo na něj totiž údajně nemělo dost peněz. Oznámila to ruská i ukrajinská média.

„Inženýři (sevastopolského) oceanária vyvíjejí nové přístroje pro nové programy, které mají vést k mnohem efektivnějšímu využití delfínů,“ sdělil agentuře RIA Novosti jeden z místních expertů, který chtěl zůstat v anonymitě. „Naši odborníci vyvíjeli přístroje, které by předávaly signál delfínů o odhalení cíle pod vodou na monitor operátora. Ale ukrajinskému námořnictvu chyběly peníze na takové know-how a některé projekty jsme museli ukončit,“ postěžoval si.

Celý program měl skončit k 1. březnu. Připojení Krymu k Rusku ale přineslo naděje, že Moskva bude štědřejší než Kyjev. Pod ruskou vlajkou by tak mohli sloužit delfíni vycvičení k vyhledávání potopených předmětů, vojenské techniky a dokonce i ke zneškodňování potápěčů-diverzantů. Podobně by se mohli „zaučit“ třeba i tuleni.

Delfín
Zdroj: ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE/Claudia Otte

Cvičení delfínů má v Sevastopolu dlouhou tradici

V Sevastopolu se cvičili bojoví delfíni pro sovětské námořnictvo již od roku 1973. Po rozpadu Sovětského svazu a rozdělení Černomořské flotily mezi Rusko a Ukrajinu tato část připadla Ukrajincům. Ti delfíny z krymské základny až donedávna používali k mírovým účelům, včetně léčby postižených dětí.

Vojenský program se Ukrajinci pokusili v tajnosti oživit, ale vše loni na jaře „prasklo“ kvůli „dezerci“ několika delfínů. Ti své cvičitele opustili v plné zbroji v touze po sblížení s volně žijícími samicemi. Úřady nicméně tuto historku dementovaly a popřely, že by tajný výcvik delfínů vůbec existoval.

Podle serveru newsru.com ve světě nyní existují jen dvě známá výcviková střediska bojových delfínů, v Sevastopolu a v San Diegu v USA. Třetí základnu prý Rusové v 90. letech prodali Íránu.