Francouzské volby ovládla pravice, vládní socialisté ztrácejí

Paříž – Vládní levice utrpěla v obecních volbách ve Francii porážku, zatímco pravicová opozice přesvědčivě zvítězila. Značné zisky zaznamenala krajně pravicová Národní fronta (FN). Vládní socialisté si ale udrželi Paříž, kde se Anne Hidalgová stane první ženou v čele hlavního města. Vyplývá to z odhadů a prvních výsledků dnešního druhého kola hlasování. Již to první poznamenala nízká účast, k urnám přišlo jen něco málo přes 60 procent Francouzů. Dnes jich bylo ještě méně - podle prvních odhadů pouhých 38 procent. Lidé tím vyslali politikům jasný vzkaz: tradičního stranického systému už mají dost a nejsou spokojeni s hlavními představiteli vládních sil.

Podle odhadů agentury BVA získala opoziční pravice 49 procent hlasů, vládní socialisté a jejich spojenci jen 42 procent. FN dostala devět procent. První odhady rovněž ukazují na rekordní volební neúčast, která dosahuje 38 procent.

„Obecní volby jsou porážkou pro vládu,“ řekl dnes večer premiér Jean-Marc Ayrault. Francouzi podle něj vyslali jasné poselství, které musí být plně vyslyšeno. „Přijímám svůj díl odpovědnosti,“ řekl Ayrault s tím, že prezident François Hollande z těchto voleb „vyvodí důsledky“.

Socialistická strana prezidenta Francoise Hollanda přišla o vládu v řadě svých bašt, jako jsou města Roubaix, Remeš, Saint-Etienne, Limoges, Angers a Quimper. Ministr financí Pierre Moscovici prohrál ve svém domovském městě Doubs. „Je to velké vítězství,“ řekl o výsledcích opozice šéf hlavní pravicové strany, Svazu pro lidové hnutí (UMP), Jean-François Copé.

Socialisté udrželi velká města Štrasburk a Lille, podařilo se jim získat většinu v Avignonu. Stejně tak udrželi vedení hlavního města, kde odcházejícího socialistického starostu Bertranda Delanoëa nahradí Anne Hidalgová. Podle odhadu agentury Ifop dostala 54,5 procenta hlasů, zatímco její soupeřka z UMP Nathalie Kosciusková-Morizetová získala 45,5 procenta.

Anne Hidalgová a Nathalie Kosciusková-Morizetová
Zdroj: Patrick Kovarik/Reuters

Protiimigrantská FN získala větší města na jihu země Béziers a Fréjus. Kromě toho získala podle odhadů většinu v šesti dalších menších městech. Šéfka Národní fronty Marine Le Penová odhadla, že její hnutí získalo dnes na 1 200 zastupitelů. „Je to nejlepší skóre v obecních volbách v dějinách FN,“ prohlásil zástupce Le Penové Florian Philippot. 

Ve Francii, kde vzrostla nezaměstnanost na rekordní úroveň, se v souvislosti s 
komunálními volbami hovoří i o výrazných změnách ve vládě, které by mohly být v 
případě výrazného propadu socialistů oznámeny již v pondělí a mohly by stát post 
i premiéra Jeana-Marka Ayraulta. 

V prvním kole francouzských komunálních voleb 28. března získala hlavní opoziční konzervativní formace bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, Svaz pro lidové hnutí (UMP), 47 procent hlasů, zatímco socialisté se svými spojenci jen 38 procent. Pro FN hlasovalo pět procent lidí, což je s ohledem na počet jejích kandidátů vysoké číslo. FN totiž vyslala své kandidáty jen do 600 z celkem asi 36 700 vesnic, obcí a měst, zatímco obě hlavní strany do většiny z nich.

Vydáno pod