Rusko chce neutrální Ukrajinu s federálním uspořádáním

Paříž/Kyjev - Ukrajina by se měla stát neutrální federací, která by zaručovala jednotlivým oblastem autonomii. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru, který odvysílala ruská televize. Večer se pak v Paříži se svým americkým protějškem Johnem Kerrym shodli na tom, že je důležité ukrajinskou krizi řešit diplomatickou cestou a ve spolupráci s ukrajinskou vládou.

Lavrov dnes odmítl obavy, že by koncentrace ruských vojáků u hranic s Ukrajinou byla předznamenáním ruské invaze poté, co Moskva anektovala Krym: „Nemáme naprosto v úmyslu překročit hranice s Ukrajinou a nemáme na tom žádný zájem.“ Americký ministr obrany Chuck Hagel nicméně kvůli přesunům ruských jednotek poslal předčasně zpět do Evropy vrchního velitele sil NATO v Evropě Philipa Breedlovea, který měl v úterý a ve středu vypovídat v kongresových výborech. Do Evropy se vrací „vzhledem k nedostatečnému množství informací ze strany ruského vedení o pohybu ruských vojenských jednotek“.

Federace je podle Lavrova jedinou cestou, jak zaručit stabilitu a neutralitu Ukrajiny. „Nevidíme jiný způsob, jak zajistit stabilní rozvoj Ukrajiny, než podpis dohody o federaci,“ prohlásil. Velká ruská menšina žije na jihu a východě Ukrajiny.

Rusko a USA si slíbily řešit ukrajinskou krizi diplomacií

„Dohodli jsme se spolupracovat s ukrajinskou vládou a lidem k dosažení pokroku ohledně práv menšin a jazykových práv,“ uvedl po večerním pařížském čtyřhodinovém rozhovoru s Kerrym Lavrov. Podle Kerryho se žádné rozhodnutí nemůže přijmout bez ukrajinské vlády. Šéf americké diplomacie také znovu vyzval Rusko, aby stáhlo své jednotky od ukrajinské hranice. Tamní velká přítomnost ruských sil vyvolává podle něj na Ukrajině ovzduší strachu a zastrašování.

USA a Rusko chtějí situaci na Ukrajině řešit diplomatickou cestou (zdroj: ČT24)

Lavrov zopakoval, že Ukrajina nemůže fungovat jako „jednotný stát“ a musí být federací regionů, které si zvolí vlastní ekonomický model, jazyk a náboženství. Jednání s Kerrym o této otázce označil za „velmi, velmi konstruktivní“. Kerry řekl, že USA a Rusko přednesly návrhy na zmírnění napětí kolem Ukrajiny. Zdůraznil přitom, že pro Washington zůstává připojení Krymu k Rusku nelegální. Lavrov připustil, že USA a Rusko zastávají ohledně Ukrajiny stále rozdílné postoje, ale pařížská schůzka byla podle něj konstruktivní.

Kerry zdůraznil, že o ruském návrhu federalizace musí rozhodnout Ukrajina. Spojené státy budou podle něj nyní studovat myšlenky a návrhy, které zazněly v Paříži, a budou v diskusích s Ruskem brzy pokračovat. 

Federace by pro Ukrajince byla kapitulací

Američtí představitelé jsou k možnosti federace opatrní a zdůrazňují, že by s tím museli souhlasit Ukrajinci. Současná ukrajinská vláda ale Lavrovovy návrhy odmítla s tím, že se rovnají kapitulaci. Ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení doporučilo Rusku, aby „přestalo diktovat ultimáta suverénním a nezávislým zemím“.

Ukrajinský vzdor
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Natalia Davydenko

Lavrov v ruské televizi dále uvedl, že Rusko, USA a EU by mohly společně podpořit kyjevskou vládu v „národním dialogu“, který by nezahrnoval „ozbrojené radikály“. Podle Ruska se na ukrajinské vládě podílejí fašistické skupiny. Kyjev toto tvrzení odmítá.