Jako hračky pro děti. KLDR poslala nad Jižní Koreu své drony

Soul - Jižní Korea prověřuje dvě maličká bezpilotní letadla, která se nedávno zřítila na jejím území poblíž hranice s KLDR. Podle Soulu stroje odstartovaly ze Severní Koreje pravděpodobně na pozorovací misi.

Jeden z bezpilotních letounů připomínající dětskou hračku spadl 24. března v jihokorejském městě Padžu. Druhý se v pondělí zřítil na jihokorejský ostrov Pengnjong. Stalo se tak v den, kdy Severní Korea v rámci vojenského cvičení vypálila 500 dělostřeleckých granátů směrem do jihokorejských vod a Jižní Korea na to reagovala odpálením 300 dělostřeleckých granátů.

Předběžné vyšetřování odhalilo, že obě letadélka modré barvy byla vybavena japonskými kamerami, které nedokážou posílat fotografie či videozáznamy v reálném čase, ale mohou pořizovat jen snímky, jež si může majitel prohlédnout až po návratu stroje.

V Jižní Koreji se zřítila bezpilotní letadélka z KLDR
Zdroj: ČT24

Jihokorejští představitelé mají podezření, že stroje jsou severokorejské, protože na jejich bateriích je styl písma používaný na severu Korejského poloostrova. Také letová trasa byla prý nastavena tak, aby se letadla vrátila na Sever.

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že letadla pořídila snímky Soulu, Padžu a dalších oblastí u hranice mezi oběma Korejemi. Ministerstvo nicméně odmítlo upřesnit, jaká místa byla fotografována.

Horizont 24: Používá KLDR drony? (zdroj: ČT24)