Merkelová: Rumunsko musí plnit podmínky, pak bude Schengen

Bukurešť - Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Rumunsko, aby pokračovalo v zahájeném kurzu vnitřních reforem. Kancléřka také oznámila, že vstup Rumunska do schengenského systému volného pohybu osob závisí pouze na splnění stanovených podmínek platných pro všechny. Bukurešť usiluje o vstup do Schengenu v roce 2012.

Merkelová uklidnila obavy Bukurešti z toho, že problémy se začleněním více než půlmilionové romské menšiny žijící v zemi do rumunské společnosti by mohly mít vliv na rychlost schengenského řízení. Za hlavní předpoklad pro přijetí Rumunska označila náležité zabezpečení vnějších hranic společenství a jistotu dodržování pravidel při vydávání vstupních víz do schengenského prostoru.

Další rozvoj německých investic v Rumunsku Merkelová podmínila vytvořením „transparentních a jasných právních podmínek“ v zemi, k nimž „neexistuje žádná rozumná alternativa“. Premiér Boc kancléřku ujistil, že jeho země stávající pohledávky německých firem ve výši 143 milionů eur (asi 3,5 miliardy Kč) postupně vyřeší.

Rozhovor s Adamem Černým (zdroj: ČT24)

V Bukurešti jedná EU o Romech

Problematikou Romů se dnes zabývá také konference EU konaná v Bukurešti na toto téma. Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor v této souvislost označil za ironii vývoje, že „politováníhodné“ vypovídání rumunských a bulharských Romů z Francie dalo zásadní podnět pro celounijní debatu o integraci této menšiny.

„Je ironií, že tato událost dynamizovala naše debaty o Romech ve smyslu jejich začlenění do většinové společnosti, i když jde v zásadě o velmi politováníhodnou věc. Repatriace Romů ze země, kam přišli hledat lepší život, totiž v podstatě nic neřeší,“ řekl Andor.