Britské prvenství: Lékaři implantovali pánev vytvořenou 3D tiskem

Londýn - Britský chirurg jako první na světě pacientce voperoval náhradu pánve, kterou vytiskl na 3D tiskárně. Klasický způsob na rozdíl od nové technologie neumožňoval tak složitou kost vyrobit. 3D tisk se do medicíny prosazuje zejména díky novým materiálům. Pánev stejně jako složitou náhradu kyčle nechali chirurgové vytisknout z titanu.

Pro 16letou Švédku, která kvůli vzácné degenerativní nemoci přišla o levou kyčli, chirurgové potřebovali přesně padnoucí implantát. Díky moderním technologiím jim namísto klasického postupu stačilo složitý tvar vymodelovat na počítači a pak s přesností na setiny milimetru vytisknout na 3D tiskárně. „S využitím 3D tisku můžeme vytvořit implantáty, které budou přesně odpovídat pacientově anatomii,“ uvedl Tim Clijmans, ředitel společnosti, která implantát vyrobila.

Kovy i levnější plasty. 3D tiskárny zvládají různé materiály

Na operační sály se vedle titanu někdy prosazují i levnější plasty, které slouží pro vytištění méně namáhaných náhrad. Technologie tisku pracující s plastem existuje i v Česku a využívá se spíše jen k občasné výrobě modelů kostí. „3D tisk v medicíně například slouží pro tisk lebečních implantátů nebo různých tělních náhrad. Vytiskly se třeba umělé nosy, uši nebo oční protézy,“ říká David Miklas, zakladatel a ředitel společnosti vyvíjející 3D tiskárny.

Pro české egyptology například z 3D tiskárny vyšla přesná kopie lebky egyptské princezny. Ve velmi podobném přístoji by mohla vzniknout i stejná lidská pánev z titanu. Její cena by se podle odhadů pohybovala do 150 tisíc korun. „Největší výhodou této technologie je určitě čas. Protože tady se bavíme o hodinách, a ne týdnech a měsících,“ říká Pavel Slabý, výrobce modelů na 3D tiskárně. Experimentuje se už i s tiskárnami, které budou vyrábět živé orgány jako funkční játra nebo skutečnou kůži.

3D tiskárny našly využití v medicíně (zdroj: ČT24)