V Maďarsku mají speciální třídy pro Romy, ti musejí dohnat vzdělání

Sajókazá - Střední škola v maďarském městě Sajókazá otevřela v šesti osadách speciální třídy pro Romy. V Maďarsku žije jedna z největších romských menšin v Evropě, z 10 milionů obyvatel je 700 000 Romů. V zemi teď vrcholí hospodářská krize a nezaměstnanost v romské komunitě přesahuje 75 procent. Právě vzdělání by mohlo Romům pomoci si na pracovním trhu polepšit.

V jedné z romských maďarských osad, kde lidé bydlí v chatrčích, bez tekoucí vody a plynu, učitelé zjistili, že žádné z dětí nemá střední školu. Některé nedokončily ani základní vzdělání. Pravděpodobnost že najdou práci a opustí brány ghetta je proto mizivá.

I proto vznikly pro Romy ve škole ve městě Sajókazá speciální třídy, kde si většina z nich musí doplnit základní znalosti. Teď tu studují víc než čtyři stovky žáků a zájem roste. Je dokonce takový, že hlavní budova školy se musí rozšířit a opravit. Na stavbě pracují hlavně místní Romové. 

Romové se učí ve speciálních třídách (zdroj: ČT24)

„Myslím, že nejdůležitější je, aby místní děti získaly středoškolský diplom. Když ho někdo v Maďarsku má, tak to znamená, že se dostal do jiné sociální třídy. A to platí, i když se jeho bydlení prozatím nezmění. Na pracovním trhu se na člověka s diplomem dívají jinak, i když je to Rom,“ říká ředitel školy Tibor Derdak.

Jobbik rasistickou notou u voličů boduje

Maďarsko se v poslední době potýká s vlnou rasistického odporu. Bez rasistických narážek se neobešla ani kampaň před komunálními volbami v Maďarsku. Ultrapravicová nacionalistická strana Jobbik boduje u voličů na severovýchodě Maďarska, kde je dvacetiprocentní nezaměstnanost. V posledních volbách získala strana přes 16 procent hlasů a dostala se do parlamentu. 

Vášnivou diskusi vyvolal především volební videoklip Jobbiku s názvem „Pryč s parazity“. V něm mladá žena říká, že se obává vyjít na ulici kvůli romským kriminálníkům. Romové se proti diskriminačnímu výroku ohradili. 

Veřejnoprávní maďarská televize nejdřív odmítla spot odvysílat s tím, že podněcuje nenávist k Romům. Její odpor zlomilo až rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něj média musí během předvolební kampaně dát stejný prostor všem politickým stranám a za obsah jejich spotů nenesou žádnou odpovědnost.