Krejčíř zůstane na samotce, rozhodl soud v Pretorii

Pretoria – Jihoafrický soud v Pretorii dnes zamítl žádost zadrženého českého podnikatele Radovana Krejčíře, aby mu byl umožněn větší pohyb v rámci místní věznice Kgosi Mampuru. Advokátka českého podnikatele řekla soudu, že její klient byl přemístěn 18. února z přízemí nemocniční části věznice do prvního patra a od té doby nesmí komunikovat, cvičit či jíst s ostatními vězni. Nebylo mu podle ní ani dovoleno soukromě konzultovat jeho zdravotní stav s lékaři, protože ho dva strážci hlídají 24 hodin denně. Jsou porušována jeho lidská práva, zdůraznila advokátka.

Proti změně vězeňského režimu Krejčíře byl úřad vězeňských služeb: vězně prý v únoru dali do samostatné cely, protože teprve čeká na proces a má být oddělen od již odsouzených vězňů; dalším důvodem je to, aby nebyl s nemocnými vězni a nemohl být ohrožen ze strany některých duševně chorých trestanců.

Krejčíř čelí spolu s pěti údajnými komplici obviněním z únosu a mučení bratra drogového kurýra, který prý pro něj pracoval. Tento kurýr měl údajně pro podnikatele do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč), ale beze stopy zmizel i s drogami a Krejčíř ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu je Krejčíř ve vazbě od loňského listopadu. Několikrát žádal o propuštění na kauci, ale soud to zatím vždy zamítl.

Uprchlý podnikatel žije s rodinou v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v České republice. V Jihoafrické republice, kde ho média spojují s řadou zločinů, Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. V České republice byl loni pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.