Ramstein hraje při náletech amerických dronů klíčovou roli

Berlín – Americká základna Ramstein v Německu je klíčová pro nálety bezpilotních letadel v Pákistánu, Jemenu či Somálsku. Slouží k analýze snímků pořízených bezpilotními stroji a také k předávání operačních povelů. „Bez Německa by byla celá bezpilotní válka vedená americkou armádou nemožná,“ řekl německým médiím Brandon Bryant, který tyto stroje v minulosti řídil. Berlín oznámil, že zprávu bere vážně a chce ji prošetřit.

Již loni v květnu se objevily zprávy, že USA řídily bezpilotní útoky ze svého velitelství ve Stuttgartu. V souvislosti s tím se hovořilo i o satelitní stanici v Ramsteinu. Americký prezident Barack Obama přitom při své loňské návštěvě Berlína ujistil, že Německo není pro bezpilotní nálety v Africe výchozím bodem. Washington také tvrdí, že své útočné stroje z Německa neřídí a že bezpilotní letouny odtud ani nestartují. Podle nejnovější zprávy německých médií se ale Ramstein využívá k bezpilotním náletům po celém světě.

Spojené státy využívají dálkově řízené letouny k cíleným útokům na teroristy. Podle nezávislé britské organizace pro investigativní žurnalistiku TBIJ podnikly USA jen v Pákistánu od roku 2004 takřka 400 útoků, při nichž zahynulo 2 300 lidí. V Jemenu a Somálsku prý bezpilotní nálety zabily dalších 300 lidí. Oficiální bilance však neexistují.