Aukční síň draží předměty z kosmu – a s nimi i „kus“ Měsíce

New York – Pro movité fanoušky dobývání vesmíru přichází ojedinělá příležitost. Jedna z aukčních síní v New Yorku nabízí desítky předmětů, které se podívaly do kosmu. Nabídka zahrnuje skafandry, technické součásti, známé fotografie nebo vlastnoruční poznámky slavných kosmonautů. S řadou z nich přitom noví majitelé získají nenápadný, ale o to cennější bonus – měsíční prach.

Právě o předměty, které se podívaly na měsíční povrch, bude zřejmě největší zájem. I proto, že na většině z nich ulpěl právě měsíční prach. Ať už jde o skafandry nebo věci na palubě, kterých se astronauti dotkli. Díky fyzikálním vlastnostem drobných zrnek může mít každý z úspěšných dražitelů doma kousek Měsíce.

„Prach na Zemi je velmi oblý. Máme tu vodu, která ho ohladí. Ale na povrchu Měsíce voda není, takže prach je tam velmi ostrý a hranatý,“ vysvětluje specialistka na dějiny letů do vesmíru Cassandra Hattonová.

K vydražení jsou předměty jak z amerických, tak také sovětských misí. K mání jsou podepsané fotky astronautů nebo panel s tlačítky pocházející ze sovětské stanice Mir. „Prodej se skutečně týká věcí od samého počátku výzkumu vesmíru až po Apollo, které je symbolem konce závodů v dobývání kosmu. Začneme dalekohledy z doby před tím, než jsme se vydali k Měsíci. Jsou tu předměty z programu Mercury a Gemini. Máme tu i nějaké sovětské věci a také něco z Apolla 11 až 17,“ dodává Hattonová.

Ceny odpovídají výjimečnosti předmětů. Podle aukčních odhadů zaplatí zájemce například za ruský skafandr 20 tisíc dolarů. Vlajka, kterou měl na Měsíci Buzz Aldrin, by mohla být ještě o deset tisíc dražší. Vlastnoruční poznámky téhož kosmonauta by se mohly vyšplhat až na 45 tisíc dolarů – tedy v přepočtu 900 tisíc korun.

New York nabízí aukci vesmírných předmětů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod