Gurlitt nechá prověřit původ sporných děl ze své sbírky

Berlín - Německý sběratel umění Cornelius Gurlitt se dohodl se spolkovou vládou, že u sporných děl ze své sbírky nechá dobrovolně prověřit jejich původ. Velkou část jich totiž zřejmě zabavili nacisté Židům za druhé světové války. Z dosud prověřených děl jich zatím bylo identifikováno přes 450 jako možný lup nacistů, sběratel ale tvrdí, že sporných je pouze zhruba 40 děl.

Gurlitt, syn obchodníka s uměním z nacistické éry, už minulý měsíc prohlásil, že se dobrovolně vzdá děl, u nichž je nepochybné, že byla zabavena právoplatným vlastníkům. V nové dohodě, kterou dnes společně zveřejnili německá vláda, bavorské ministerstvo spravedlnosti a Gurlittovi právníci, se sběratel uvolil rovněž k tomu, že nechá prověřit původ těch artefaktů, u nichž bude panovat byť jen podezření, že byly původním majitelům ukradeny.

Objevení rozsáhlé sbírky cenných uměleckých artefaktů u 81letého sběratele umění vyvolalo loni velký rozruch. Německé úřady překvapivý nález v hodnotě stovek milionů eur dlouho držely v tajnosti, pak ale uvedly, že v Gurlittově mnichovském domě se našlo přibližně 1 280 děl včetně slavných pláten moderních malířů, která mají nedozírnou hodnotu. Dalších 238 děl se letos našlo v jiné sběratelově nemovitosti v Salcburku. Mnichovská část sbírky zahrnuje malby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla a dalších slavných umělců. V Salcburku se pak našly obrazy a sochy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta.

Vydáno pod