Vůdce rwandských povstalců zatčen za znásilňování

Amsterodam - Francouzské úřady dnes zatkly údajného vůdce rwandských povstalců podezřelých z masového znásilňování žen v Konžské demokratické republice. Sedmačtyřicetiletý Rwanďan Callixte Mbarushimana byl zatčen na základě tajného zatykače Mezinárodního trestního soudu z 28. září, který jeho skupinu, Demokratické síly pro osvobození Rwandy (FDLR), viní z podílu na více než 300 znásilnění ve východokonžské provincii Severní Kivu při hranici s Rwandou. Mbarushimana obvinění proti jeho hnutí odmítá.

Jeho zatčení označil žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo za „zásadní krok v úsilí potrestat hromadné sexuální zločiny spáchané v Kongu“. Podle něj bylo v roce 2009 v této zemi hlášeno více než 15 000 případů sexuálního násilí.

Podle informací agentury AFP je Mbarushimana obviněn z pěti zločinů proti lidskosti a z šesti válečných zločinů, mezi nimiž se objevují zločiny včetně zabíjení, znásilňování, pronásledování z důvodu pohlaví a rozsáhlé ničení majetku. Mbarushimanovi povstalci se jich údajně dopustili v roce 2009. Mbarushimana podle žalobce působil jako výkonný tajemník FDLR od července 2007 a patřil tak prý mezi nejvýše postavené členy.

Mbarushimana se neskrýval a žil na pařížském předměstí. Nyní je ve vazbě ve Francii. Datum jeho převozu do Nizozemska, kde by se mělo rozhodnout o tom, zda bude postaven před soud, nebylo zatím stanoveno.

Mbarushimana je pátým podezřelým ve vazbě haagského tribunálu, který se v Africe zabývá pěti případy, ale nemá policejní síly a vymáhání zatykačů je problematické. Po skončení války z let 1998-2003, která si vyžádala přes pět milionů obětí, narušují dál bezpečnost v Kongu na východě rwandští Hutuové, kteří do Konga uprchli v roce 1994 na konci rwandské genocidy, a lokální milice, na severu pak brutální ugandští povstalci.