Berlusconi se možná bude starat o postižené seniory

Řím - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, pravomocně odsouzený za daňové úniky, by si mohl svůj trest odpracovat v ústavu pro postižené seniory. Vládní úřady to dnes navrhly soudu v Miláně, který má ve čtvrtek rozhodnout o dalším osudu bývalého politika a mediálního magnáta.

Veřejně prospěšné práce by soud mohl uložit jako alternativní trest namísto jednoletého domácího vězení. Podle katolického deníku L'Avvenire by Berlusconi pracoval pouze jeden den v týdnu. Ústav se navíc nachází nedaleko jeho milánské rezidence. Z původního trestu domácího vězení by pak bývalému šéfovi vlády zbyla pouze povinnost zdržovat se doma od jedenácti hodin večer do šesti hodin ráno.

Výhodou alternativního trestu je podle právních expertů kromě menšího omezení osobní svobody i možnost stýkat se s větším počtem lidí. V domácím vězení by směl bývalý premiér po dobu jednoho roku mluvit pouze s rodinnými příslušníky a právníky. O povolení setkat se s představiteli strany Forza Italia (Vzhůru, Itálie), jejímž předsedou zůstává, by musel Berlusconi pokaždé žádat soud. Přijetí práce v domově seniorů by mu navíc přineslo další snížení trestu až o dva měsíce.

Il Cavaliere ztrácí glanz

Sedmasedmdesátiletý lídr pravicové opozice, který léta dominoval italské politické scéně, byl loni pravomocně odsouzen za daňové podvody ve svém mediálním kolosu Mediaset. Trest mu byl v rámci amnestie zmírněn ze čtyř let na rok. Dva roky navíc nesmí zastávat veřejné funkce. Italský Senát ho proto loni v listopadu vyloučil ze svých řad. Berlusconi tak nemůže oproti plánu kandidovat ani v květnových volbách do Evropského parlamentu. Kromě politické funkce a roku osobní svobody ztratil Berlusconi také čestný titul „rytíř práce“, který mu vynesl přezdívku Il Cavaliere.

Berlusconi je nadále soudně stíhán v řadě kauz, ale ve většině z nich ještě nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí. Mediálně nejznámější je případ stíhání kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele a také sexu s nezletilou marockou dívkou Ruby. V něm byl nepravomocně odsouzen k sedmi letům vězení. Odvolací řízení začíná 20. června v Miláně.

Sám Berlusconi považuje své procesy za politicky motivované a označuje se za oběť soudní zvůle. 

Vydáno pod