Řecký policista dostal za zastřelení mladíka při protestech doživotí

Atény – Řecký soud odsoudil k doživotí policejního důstojníka, který zastřelil 15letého chlapce během protestů v prosinci 2008. Další policista pak dostal trest deseti let vězení. Smrt mladíka vyvolala v Řecku vlnu násilných protivládních demonstrací, které trvaly několik týdnů.

Osmatřicetiletý policista Epaminondas Korkoneas si dnes u soudu vyslechl verdikt doživotního trestu za to, že 6. prosince 2008 při zásahu proti demonstrantům neuposlechl pokyn centrály, aby nechal svou zbraň v klidové pozici a dvakrát vystřelil směrem k rebelující mládeži. Jedna z kulek pak smrtelně zranila patnáctiletého Alexandrose Grigoropoulose.

Druhý policista, dvaatřicetiletý Vasilios Saraliotis, který byl při zásahu přítomen, byl odsouzen za spoluvinu k deseti letům vězení. Oba odsouzení se mohou proti rozsudku odvolat. 

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Mluvčí rodiny zastřeleného Andreas Constantinu:

„Syna jim to nevrátí, ale jeho jméno bylo očištěno. Rozsudek je spravedlivý.“

Alexandros byl 6. prosince 2008 ve skupině 30 lidí, kteří házeli kameny na projíždějící auto policejní hlídky. Policisté tvrdili, že mladíka zasáhla odražená kulka varovného výstřelu. Svědci ale vypověděli, že po krátké hádce policista zamířil a vypálil přímo na Alexandrose. Po jeho smrti následovaly týdny krvavých střetů levicové mládeže s policií. 

V mnoha městech hořela auta, banky a obchody. V zemi dokonce vznikla radikální skupina s názvem Den 6. prosince, která několikrát zaútočila na vládní úřady. Anarchisté oběma policistům vyhrožovali smrtí. Na druhé výročí Alexandrosovy smrti je naplánovaná vzpomínková demonstrace.