Pozor, ambasáda! Velvyslanectví komplikují život v evropských městech

Bratislava/Berlín - Evropským metropolím vadí bezpečnostní opatření kolem ambasád, hlavně těch amerických. Třeba v Bratislavě si velvyslanectví zabralo důležitou silnici a část největšího náměstí. V Berlíně zas britské velvyslanectví nechalo zapustit do přilehlé silnice bezpečnostní prvky, kvůli kterým je komunikace zcela neprůjezdná.

Události: Přísná bezpečnostní opatření kolem ambasád (zdroj: ČT24)

Silnice v centru Bratislavy je uzavřená už deset let. Cestu přeťala masivní brána střežená početnou ochrankou amerického velvyslanectví. Řidiči proto musí otočit a hledat jinou cestu. Velvyslanectví je navíc obehnáno vysokým plotem, který nepůsobí vůči kolemjdoucím zrovna přívětivě.

Na Hvězdoslavově náměstí Bratislava pořádá své akce, například trhy a přenosy sportovních zápasů. Starostka navíc chce celé náměstí kompletně revitalizovat a přitáhnout sem mladé lidi a rodiny s dětmi. Tři metry vysoký plot u ambasády jí ale plány hatí. „Chceme, aby tam lidé chodili na piknik, ale těžko si někdo rozloží deku na takovém místě,“ říká.

Kvůli elektronice na americké ambasádě tady občas nefungují mobilní sítě nebo televizní technika. Američtí diplomaté navíc pracují za okny, která vedou přímo na náměstí a vysokého plotu se z bezpečnostních důvodů nechtějí za žádných okolností vzdát. Městu ale nabízí několik úprav - aby se na náměstí víc hodil.

Problémy způsobuje i britská ambasáda v Berlíně

Berlíňanům je spíš než americká ambasáda trnem v oku velvyslanectví Velké Británie. Wilhelmstraße dřív patřila k nejfrekventovanějším ulicím v centru města. Před jedenácti lety ji ale kvůli strachu z útoku teroristů přeťalo 43 ocelových pilířů. Ty se sice dají zapustit do země a uvolnit tak průjezd, jenže tohle privilegium mají jen auta ambasády. Oklikou musí jezdit i sanitky.

  • Kolem americké ambasády v Praze mohou turisté i místní bez problémů procházet. Při vjezdu do ulice směrem k ambasádě musejí ale řidiči počítat s bezpečnostní prohlídkou.