Hudeček: Ukrajině chybí někdo jako Havel

Kyjev – Sametová revoluce a ukrajinská krize vykazují jisté podobnosti. Ukrajinci by se ale měli vyvarovat některých chyb, kterých se Čechoslováci a později Češi dopustili při přechodu k demokracii. Pražský primátor Tomáš Hudeček to řekl na Kyjevském bezpečnostním fóru. Podle něj chybějí Ukrajině výrazné osobnosti, jako byl Václav Havel.

Dvoudenní mezinárodní konferenci zahájil ve čtvrtek ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a vystoupil na ní i hlavní favorit prezidentských voleb Petro Porošenko. Pražský primátor hovořil v Kyjevě o zklamání Čechů. „I když se nám nakonec podařilo dostat se tam, kam jsme mířili, byla to cesta dlouhá, komplikovaná a řada očekávání nebyla naplněna,“ prohlásil Hudeček o vývoji v České republice a o začleňování země do evropských a euroatlantických struktur.

Poukázání na české problémy by mohlo Kyjevu pomoci, aby se nevydal stejně špatnou cestou, myslí si Hudeček. „Snad mi odpustíte mou upřímnost, že vaše startovací pozice je výrazně horší, než byla ta naše. Komunisté na Ukrajině nevládli čtyřicet let jako u nás, ale sedmdesát. Žádná osobnost typu Václava Havla, která by alespoň po určitou dobu mohla být tmelem a symbolem, k dispozici není,“ vypočítával během svého příspěvku primátor.

Václav Havel během zasedání Evropského parlamentu (2000)
Zdroj: ČTK/AP/Lutz Christian

Ukrajina je v mnohem horší situaci, než bylo Československo, míní primátor

Společnost na Ukrajině je značně radikalizovaná a v místní ekonomice působí aktéři s krajně problematickou minulostí, hodnotí primátor. „Tak vlastně jedinou výhodou, kterou na vaší straně v tento okamžik vidím, je momentálně příznivé mezinárodní klima. Ale otázkou je: jak dlouho ještě?“ shrnul Hudeček.

Pozitivním východiskem z této situace je podle něj činnost občanské společnosti. „My jsme udělali spoustu chyb. Část z nich plynula z neznalosti, část - a jsem přesvědčen, že zásadní část - ze zlé vůle a zájmu škodit veřejnému a obohacovat sama sebe. Takoví jedinci existují v každé společnosti a setkáme se s nimi v každém společenském a politickém zřízení,“ uvedl pražský primátor.

Ukrajina jako možná alternativa „putinovského modelu“

Ukrajina je podle Hudečka jedinečnou zemí v postsovětském prostoru. Díky své historii, rozloze i počtu obyvatel může ukázat sousednímu Rusku, že i v této části Evropy „lze vybudovat přitažlivou alternativu putinovského modelu“. „Může totiž nabídnout něco, co mu zcela chybí - vytvoří institucionalizovaný prostor pro permanentní mnohoúrovňový dialog mezi mocí a společností, neboť tím se ve skutečnosti liší Západ od Východu,“ uzavřel Hudeček.

Kličko se chce jako možný starosta inspirovat Prahou

Ukrajinský politik a bývalý boxer Vitalij Kličko, který je hlavním favoritem květnové volby nového starosty ukrajinské metropole, po setkání s Hudečkem prohlásil, že toho jako starosta zmůže víc než jako prezident. V případě, že uspěje, chtěl by se Prahou inspirovat v mnoha oblastech, například i v tom, jak přilákat do Kyjeva větší množství turistů, kteří by pomohli naplnit městskou kasu a tím i vylepšit životy místních obyvatel.

Česká republika je mi velmi blízká, strávil jsem jako dítě pět let v Československu,„ uvedl Kličko. Českou metropoli prý navštěvuje každý rok a pokaždé vidí velké množství pozitivních změn, ke kterým ve městě dochází. “Je důležité využít vaší zkušenosti, inspirovat se," dodal. Rodina Kličkových žila v 80. letech v severočeské Mimoni. Vitalijův otec byl
totiž vojenským pilotem a byl v rámci sovětské vojenské okupace převelen do Československa.